Anna Woltz: ‘Ik vind normale mensen saai’

 

Op woensdag 21 juni worden de Zilveren Griffels, Zilveren Penselen en Paletten en de Vlag en Wimpels uitgereikt – de opmaat voor de de uitreiking van Het Gouden Penseel en Het Gulden Palet in september en de Gouden Griffel in oktober. Interview met de Gouden Griffel-winnares van vorig jaar, Anna Woltz, over schrijven, volwassen worden en de Griffels natuurlijk. Door Tijmen Brester

Op haar zesde vond Anna Woltz er geen bal aan dat ze in groep 3 allerlei kleine suffe boekjes moest lezen. Ze ging in staking en las het hele jaar geen letter. Dat vertelde ze ook aan haar juf: ik doe het niet. Totdat het in de zomervakantie begon te kriebelen en ze een boek uit de kast haalde: De kinderen van Bolderburen van Astrid Lindgren. Daarna verslónd ze jeugdboeken – alleen de leuke uiteraard. Maar waarom mogen andere mensen eigenlijk bepalen wat er in zo’n boek gebeurt? dacht ze op haar twaalfde, ik wil dat zelf bepalen! ‘En zo begon ik zelf te schrijven’, zegt ze lachend. Het is dus niet zo gek dat de hoofdrolspelers in haar boeken even eigenzinnig en opstandig zijn als Anna Woltz zelf.

Anna Woltz: ‘Ik vind normaal een beetje saai.’ ©Marc Brester/AQM

Fotograaf Marc Brester en journalist Vivian de Gier kunnen met elkaar lezen en schrijven – letterlijk. Als partners in crime reizen ze voor diverse media de wereld over, voor recensies van de mooiste literatuur en persoonlijke interviews met de schrijvers die ertoe doen.