Biografie van pater Bernard van Klaarwater, avonturier met een missie

In 2020 begon publiciste Marianne Visser van Klaarwater aan een onderzoek naar leven en werk van haar oom, pater Bernard van Klaarwater. Vanaf 1923 werkte hij missionaris van het Heilig Hart in Papoea-Nieuw-Guinea.  Talloze brieven schreef hij daarover aan zijn familie. Maar na mei 1939 bleef het stil. Bernard leek van de aardbodem verdwenen. In september 2023 verscheen de biografie: “Waarom zouden we bang zijn?”

Lees verder

Jan Troost (1958-2023), boegbeeld van de gehandicaptenemancipatie: “Liefde is het mooiste wat je kan overkomen”

“Proost voor Troost!” klonk het op 22 april in De Lindenberg in Nijmegen. Jan Troost – de even aimabele als vasthoudende strijder voor gehandicaptenemancipatie – had zijn eigen “Prematorium Party” georganiseerd. Hij wist sinds kort dat hij terminaal ziek was en wilde nog bij leven afscheid nemen. Op 16 mei overleed hij in zijn woonplaats Wijchen. Kort daarvoor sprak ik met hem over de Zeven Deugden.

Lees verder

Dichter en theoloog Huub Oosterhuis (1933-2023): ‘Solidariteit is een beslissend aspect van de liefde’

Het zal in het najaar van 1999 zijn geweest dat ik Huub Oosterhuis interviewde in de Rode Hoed. Aanleiding was Het Lied van de Eeuw; een musical, geschreven in opdracht van de Unie van Katholieke Bonden van Ouderen. Het werk diende niet alleen om de overgang naar een nieuw millennium te markeren, maar moest vooral verschillende generaties met elkaar in gesprek brengen. Oosterhuis had het libretto geschreven, Tom Löwenthal componeerde de muziek. 

Lees verder