facebook_pixel

Misdaad

Danny K.: 11.000 uur politie op de huid

Danny K. is in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf. Hij zou ruim vijf miljoen euro aan crimineel vermogen hebben witgewassen. In mei 2013 was hij hiervoor aangehouden, samen met zijn vriendin Angela van H., ex van topvoetballer Patrick Kluivert. Het meest gedenkwaardige in deze zaak is het langdurig observeren en afluisteren van Danny en mensen met wie hij omging. Officier van justitie Koos Plooij zei tegen hem: “Ik ga je iets vertellen wat je niet persoonlijk op moet vatten. We hebben heel erg inbreuk gemaakt op je privéleven.” Hij was ruim drieënhalf jaar op zo’n beetje alle plekken waar hij kwam afgeluisterd. Er was meer dan 11.000 uur aan afgeluisterde en getapte gesprekken. In maart 2015 gaf Danny zijn enige interview ooit aan Anna Korterink, voor Panorama. (tekst Anna Korterink)

Hoe gevaarlijk is Colombia? Misdaadjournalist doet verslag

Zaterdag 17 juni zijn Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender tijdens een reportage voor Spoorloos in Colombia ontvoerd. Hoe gevaarlijk is Colombia voor Nederlandse journalisten? Hendrik Jan Korterink, van de website misdaadjournalist.nl, was in januari 2017 in Colombia, in de stad Barranquilla, toen zijn gesprekspartner in gevaar bleek. Een zestal gewapende mannen in geblindeerde auto’s waren de woning van zijn vrouw binnengedrongen en hij moest onmiddellijk daarheen komen. Anders kwamen ze naar hem toe. Ze wisten waar hij op dat moment was, dat hij geïnterviewd werd en ze wisten het nummer van de hotelkamer van de journalist…

Moederliefde: ook als de zoon een moordenaar is

Op 1 oktober 2002 schiet Pascal F. (28) in Utrecht zijn kamerhuurster Nadia van de Ven (25) dood, met hetzelfde wapen waarmee in 1995 verzekeringsagent Anton Bussing (31) in Ede is vermoord. De rechtbank veroordeelt hem tot levenslang, in hoger beroep wordt het twintig jaar plus tbs. Twee slachtoffers, van wie de één iets willekeuriger dan de ander. Bussing zat in de auto de krant te lezen, wachtend op zijn dochter die hij van de sportschool zou halen. Het enige motief om hem dood te schieten lijkt: omdat het kon. Verder niks. Bij Nadia speelde iets anders, maar niet veel meer dan wat irritatie.

Doodbloeden in eenzaamheid

Daar ligt hij dan: Evert, 88 jaar. Op de grond van zijn eigen woning. Vies en dodelijk gewond. Terwijl zijn hoogbejaarde vrouw een poging doet om hun kinderen te bellen, vloeit door een tien centimeter diepe steekwond in zijn borstkas het leven uit zijn vermoeide en afgetakelde lichaam. Dit zou een diep triest verhaal over een gruwelijke doodslag kunnen zijn. Maar het gaat over eenzaamheid en de last van de ouderdom.