facebook_pixel

Misdaad

Het einde van de bitcoinbende

In mei en juni 2017 worden zes mannen tussen de 21 en 55 jaar uit Lelystad, Hilversum en Haarlem aangehouden. Ze vormden ‘de puzzeldozenbende’ danwel de ‘bitcoinbende’ die drugs per post verstuurde naar het buitenland. De contacten werden gelegd via het darkweb, een schimmige internetsite, en de betaling ging via bitcoins, de digitale munt. Heel modern dus. Maar op 15 augustus zaten de schavuiten heel ouderwets in een rechtszaal in Haarlem, waar bleek dat ze de rechtsorde zodanig hadden geschokt dat ze voorlopig nog maar even op de blaren moeten blijven zitten. Op één na: een jongen die nietsvermoedend pakketjes met de auto naar het postkantoor had gebracht. En één vraag bleef openstaan: waar zijn de tientallen miljoenen gebleven die met de transacties zijn verdiend? Er is een sterk vermoeden van bitcoins.

Joey’s spoorloze verdwijning in Turkije

In de zomer van 2017 zijn Nederland en Turkije in de ban van een mysterieuze vermissing. De 21-jarige Joey Hoffman uit Haaksbergen verdwijnt begin juli spoorloos in Turkije. Hij is samen met een bevriend stel in het kader van een soort “Ik Vertrek” weggegaan, maar hij hield het na een paar dagen al voor gezien en zou alleen terug zijn gereisd. Maar hij is nooit in Nederland aangekomen. Wat is er gebeurd? 

Caroline: moord aan de Molendijk

Op zaterdagmorgen 3 september 2005 om zeven uur wordt in het recreatiegebied Kruiningergors in Oostvoorne een uitgebrande auto aangetroffen met in de kofferbak het levenloze lichaam van Caroline van Toledo (35). Diezelfde ochtend is er ook brand uitgebroken in haar woning aan de Molendijk. De politie zit de daders al jarenlang dicht op de hielen, maar nog niet genoeg om iemand te veroordelen. Er zijn nog een paar spijkers nodig om de zaak dicht te timmeren. In de week van 25 juli 2017 lijkt er een doorbraak: de politie heeft ‘een oude bekende’ aangehouden. Leon van M. (40) uit Brielle. Hij was al eerder in beeld als verdachte, maar het bewijs was steeds ontoereikend. De politie zou nu over nieuwe aanwijzingen beschikken. 

MtGox, Bitcoins en witwassers: een modern detectiveverhaal

Bijna iedereen die ‘in’ bitcoins zat begin 2014 bezat waarschijnlijk ooit munten bij de grootste Bitcoin-exchange tot dan toe: Mt. Gox. Iedereen die nog nooit van Bitcoin had gehoord, wist nu dat er heel veel geld gestolen was bij dat handelshuis, namelijk 850.000 bitcoins, toen zo’n 450 miljoen dollar waard. Een in Japan woonachtige Fransman en eigenaar van Mt. Gox werd verantwoordelijk gehouden. Hij werd opgepakt en een langdurig proces volgde.