Natuur

Afslanken en gezond eten: hoe doen dieren dat?

Om goed en gezond te eten, moet je tegenwoordig haast hogere wiskunde hebben gestudeerd. Vorige maand maakte Foodwatch bekend dat 70% van de levensmiddelen uit onze supermarkten veel te sterk is bewerkt met toevoegingen die tot obesitas en andere welvaartsziekten leiden. Kunnen we iets leren van de natuur over verstandig en gezond eten zonder ziek of dik te worden?

Klimaatakkoord Parijs luchtfietserij? Het lijkt er hier en daar verdacht veel op.

Het Amazonegebied is frontlijn in de strijd tegen klimaatverandering. Delen ervan zouden dicht bij zogenaamde kantelpunten (tipping points) zijn. Daarbij kan een relatief kleine verandering voor een relatief groot en onomkeerbaar gevolg zorgen en het klimaat in een andere evenwichtssituatie terechtkomen. De afgelopen tijd sprak ik met wetenschappers en anderen, ieder van hen vanuit hun eigen vakgebied betrokken bij het onderzoek naar de werking van de Amazone als klimaatcentrum en de gevolgen van verandering. Heb ik het antwoord gevonden op mijn vragen? Laat ik het zo zeggen: Veel is nog onduidelijk. En het Klimaatakkoord van Parijs, dat begint hier en daar verdacht veel te lijken op luchtfietserij.

De Amazone gewurgd of hoe de elektrische douche het regenwoud bedreigt

Bezorgd over de toename van CO2 in de atmosfeer en de gevolgen voor het klimaat? Het ergste moet nog komen: Methaan! Met dank aan de damverslaafde Braziliaanse overheid. Verder doen lianen het goed op CO2 en kunnen ze met veel minder water toe dan bomen. Bij toenemende perioden van droogte wordt het tropisch regenwoud door woekerende lianengroei letterlijk ‘gewurgd’. Me Tarzan, You Jane?

Pantanal, het groene waterland in het hart van Zuid-Amerika, wordt bedreigd

De Pantanal, in het hart van Zuid Amerika, op de grens van Brazilië, Bolivia en Paraguay, is een prachtig waterland met bossen, grasland, lagunes en moerassen. Het is, met een oppervlakte van meer dan 140.000 km2, het grootste zoetwater drasland in de wereld. Dit geweldige, groene watergebied wordt bedreigd door landbouwexpansie en stuwdammen.