Boerenbezwaren in België

Uiteindelijk leidde de weg naar Brussel. Op 26 februari waren boeren uit alle windstreken van Europa naar de stad afgereisd. Duizend tractoren barricadeerden de statige Europese wijk. Het doel was om zo maximaal druk uit te oefenen op het landbouwoverleg dat die dag plaatsvond. Al op 1 februari was er in Brussel een grootscheepse demonstratie gehouden die het EU-beleid viseerde. Maar die had te weinig opgeleverd en nu werd er een tandje bijgezet. De sfeer was grimmiger en een lucht van bier, barbecue en verbrand rubber versterkte dat. Drie politieagenten raakten gewond.

Lees verder

Flamengo’s op Mallorca slaan alarm in beschermd moerasgebied

In een verdrietige wereld is de natuur een toevluchtsoord, een kalme plek waar de tijd lijkt stil te staan en allerlei leed ver weg is. Ik bezocht S’Albufera, een beschermd natuurgebied aan de noordoostkust van Mallorca. Een Nederlandse vogelkenner zou me het gebied laten zien om samen vogels te bekijken. Zodra ik het pad met aan weerszijden hoge rietstengels opliep en daarbij een enkele verlaten ziel tegenkwam, was deze oase van rust onmiddellijk een welkome ontsnapping. Die dag wist ik echter nog niet dat onder die schoonheid een strijd gaande is.

Lees verder

Door Europese regels staat het water in de Bollenstreek aan de lippen

Dat de stikstofuitstoot in 2030 in Nederland drastisch teruggebracht moet zijn, zullen de meeste mensen wel weten. Dat ook de waterkwaliteit in heel Nederland op orde moet zijn en dat al in 2027, is een stuk minder bekend. Is deze deadline voor onze Bollenstreek realistisch? Hoe is de waterkwaliteit daar nu en wat zijn de gevolgen wanneer 2027 niet gehaald wordt? Onderzoeksjournalist Bas Vermond dook in dit complexe vraagstuk voor de Bollenstreek.

Lees verder

In de ban van een jonge gier in Mallorca’s dromerige bergen

Wist u dat de monniksgier, de grootste roofvogel van Europa, een bedreigde diersoort is? Vooral op het Spaanse eiland Mallorca is het voortbestaan van de monniksgier kwetsbaar. Ik mag mee met de Fundación Vida Silvestre Mediterránea (Mediterranean Wildlife Foundation, FVSM), onder wiens paraplu de bescherming en herstel van de monniksgieren-populatie valt, naar het betoverende landgoed Ariant, habitat van de monniksgier. Daar gaan we hopelijk een zeven maanden jonge baby spotten.

Lees verder

‘Men vergeet: praten over het klimaat, is praten over natuurkunde’

De aarde warmt in duizelingwekkende vaart op, en dus krijgen gletsjers en ijskappen het zwaarder te verduren, en begint de zeespiegel versneld te stijgen. Aan het eind van deze eeuw kan de Noordzee zo maar een meter hoger staan. En na het jaar 2100 houdt het niet op: de zeespiegel blijft de eeuwen erna gewoon hard door stijgen. De boodschap van de wetenschap is verontrustend voor Den Haag. Wat staat onze stad aan zee te wachten? Hoeveel water komt er op de residentie af? Wanneer wordt het penibel? Michiel van den Broeke neemt ons mee naar de afgelegen wereld van het smeltende ijs en de stijgende zee.

Lees verder