Egyptenaren boos over kilometerslange rode loper

De Egyptische president ging per auto over een hele lange rode loper, om vervolgens nieuwe bezuinigingen aan te kondigen. Daar maakte hij geen vrienden mee.

Ophef in Egypte over de president die in een auto over een paar kilometer lange rode loper reed. Abdelfattah el-Sisi gaf namelijk aan het einde van de roodgekleurde rijbaan een speech waarin hij aankondigde dat de overheid de subsidies op water en electriciteit per direct stop zet, waardoor de maandelijkse lasten voor veel burgers flink omhoog zullen gaan. El-Sisi droeg Egyptenaren op ‘sober te leven’ om deze ‘economische ontberingen’ te kunnen dragen en vooral niet over de nieuwe maatregelen te klagen.

Dat schoot bij veel Egyptenaren in het verkeerde keelgat. Er werden duizenden tweets en Facebook posts aan de rit over het rode kleed gewijd en er werd uren over gediscussieerd in de vele prime time praatprogramma’s die iedere avond op de Egyptische radio en televisie uitgezonden worden.

Hypocriet

‘Hoeveel dekens voor arme mensen hadden uit die loper geknipt kunnen worden?’ vroeg radiopresentator Youssef el-Husseiny zich af. Hij noemde de president hypocriet en vroeg zich af wat zijn reactie was toen hij de loper zag liggen. ‘Geen enkele andere wereldleider rijdt over een rode loper’, verzekerde El-Husseiny zijn luisteraars.

Lopend? Geen probleem. Met de fiets? Kan ook. Maar met een auto? Beetje overdreven, vond de populaire talkshow presentatrice en uitgesproken Sisi-fan Lamees el-Hadidi. Ze deed in haar show een oproep aan de medewerkers van de president om ‘zijn geld’ wat minder over de balk te gooien en in het vervolg wat meer aan zijn goede reputatie te denken. Concullega Ibrahim Eissa noemde op een ander kanaal in zijn eigen praatprogramma de hele situatie een ‘grote politieke teleurstelling’.

Expert

Presentator Amr Adeeb belde in zijn talkshow met een ‘rode loper expert’, die hem verzekerde dat zo’n tapijt ‘zeker drie jaar’ mee gaat en ‘niet zo duur’ is. In vergelijking tot wat de prijs van de loper redelijk is werd niet duidelijk want er werd geen bedrag genoemd. De expert was er verder zeker van dat dezelfde loper ook gebruikt was bij de opening van de uitbreiding van het Suez kanaal, het ontvangst van de Chinese president en de officiële festiviteiten voor de afgelopen nationale politiedag én de nationale dag voor de Egyptische strijdkrachten.

De redactie van het financiële communicatiebureau Enterprise snapte niet zo goed waar alle commotie voor was. ‘Egypte telt zeker vijf kroonluchters per hoofd van de bevolking en vrijwel alles wordt bedekt met een laagje geel ‘goud’. Hoe kan zo’n volk iemand aanspreken op zijn smaak en gebrek aan terughoudendheid?’

De subsidie op water kost de Egyptische overheid bijna 4,6 miljoen euro per dag. Daarnaast kan het land de kosten voor het zuiveren van water niet meer dragen. De regering Sisi komt daarvoor dit jaar zo’n 2,5 miljard euro te kort. Op energiesubsidies hoopt de overheid in het boekjaar 2015/2016 meer dan 3,3 miljard euro te besparen.

Vorige week werden in Egypte nieuwe importbelastingen van kracht waardoor de heffingen van veel basisbehoeften zoals noten, verschillende soorten fruit, cosmetica, kleding en huishoudelijke apparatuur met soms wel 100% omhoog zijn gegaan. Inflatie in Egypte is jaarlijks zo’n 11%.

Mijn gekozen waardering € -

Ester Meerman is een Nederlandse journaliste.
Van januari 2011 tot mei 2016 verslag werkte ze vanuit Cairo onder meer voor de NOS, EenVandaag, NRC Handelsblad, De Standaard, Het Parool, CTV News Canada en vele andere media.