Frenna werd als jongetje afgebeuld in Ghana

 

Net op het moment dat rapper Frenna (echte naam Francis Edusei) met zijn album Geen oog dichtgedaan de hitlijsten bestormde, kwam hij maandenlang in Suriname vast te zitten. Nu de muziek weer vrij kan klinken legt hij uit hoe voetbal hem gevormd heeft en waarom zijn vriendschap met Eljero Elia hem alles waard is. “Ik werd geslagen en huilend belde ik mijn moeder op dat ik terug naar Nederland wilde.”

We kennen jou als Frenna maar zo heet je niet…
‘Frenna is afgeleid van mijn daadwerkelijke naam Francis Edusei. Dat werkt toch wat beter in de muziekscene. Maar ik ben niet de enige. Mijn maat, voetballer Eljero Elia, noem ik ook bijna nooit bij zijn daadwerkelijke naam. Ik zeg vaker ‘Elly’ of ‘broer’. Vooral die laatste gebruik ik vaak bij echte vrienden.’

Wat maakt jullie vriendschap zo sterk?
‘Het feit dat we het beste in elkaar naar boven halen. We motiveren elkaar de allerbeste te worden in ons eigen vakgebied en negativiteit buiten de deur te laten. In Nederland kun je erop wachten dat je naast lof ook met negativiteit en jaloezie te maken krijgt wanneer je succes boekt, maar het is helemaal niet verkeerd om hardop uit te spreken dat je gelooft in je eigen kunnen. Uiteindelijk betaald zich dat alleen maar uit in mooie dingen. In mijn geval in het feit dat ik mijn nummers terug hoor op de radio en in de clubs en in Elly’s geval dat hij goals maakt en prijzen wint. Natuurlijk zie en hoor ik ook negativiteit maar de kunst is om daar niet op in te gaan. Ik focus mij op wat ik moet doen en behandel andere mensen op de manier waarop ik zelf ook graag behandeld wil worden. Als je dat doet, pas dan kun je praten over greatness als sporter of artiest.’

32 | Journalist | Schrijft voor een handvol tijdschriften, kranten en... Feyenoord | Maakt televisie | f.waals@forwardmedia.nl