Henk Prins: we zijn verslaafd aan plastic

‘De wereld verbeteren, tegen beter weten in. Maar ik heb vier kinderen, elf kleinkinderen. De Club van Rome waarschuwde in 1972 al voor de manier waarop we met de planeet omgaan. Wat ik doe is vooral voor hen.’
 

HARLINGEN – Hij is een bekende figuur in Harlingen, met name rond de havens. Hij is een luis in de pels van overheid en bedrijfsleven. Al sinds jaren stelt hij op lokaal niveau verspilling en vervuiling aan de kaak, vooral waar die helemaal niet nodig zijn. Zijn naam is Henk Prins. Een echte Harlinger ouwe seun. Zijn hart ligt bij de natuur, maar hij staat zeker niet afwijzend tegenover olie- en benzineverbruikende machines als lelijke eenden of klassieke Engelse motorfietsen. Hij is als u en ik en dat geeft hem des te meer geloofwaardigheid. Vele kranten en omroepen hebben hem al geportretteerd, maar de kwesties die hij opwerpt zijn nog ver van een oplossing. Reden genoeg om de stand van zaken met hem door te nemen.

‘Zolang het maar niet leidt tot overdreven aandacht voor mijn persoon’, bromt Henk Prins. ‘Het gaat mij om de kern van de zaak: aan de ene kant geeft iedereen toe dat de afvalberg alleen maar toeneemt, maar aan de oorzaken verandert dat niets. Kan het dan niemand iets schelen, die plastic-tsunami?’

Nonchalant

‘We maken tegenwoordig alles van kunststof en het meeste wordt maar eenmalig gebruikt. De verpakkingsindustrie wil het liefst zoveel mogelijk produceren. Uitbreiding van het statiegeldsysteem voor kleine flesjes en blikjes wordt zoveel mogelijk geboycot door deze industrie. Logisch, dat is waarmee ze hun geld verdienen. Maar bedrijven en consumenten zijn ongelooflijk nonchalant. Neem bijvoorbeeld de havenbedrijfssector. Het is niet te geloven wat een paar gelijkgestemden en ikzelf iedere week uit de havenwateren van Harlingen opvissen. Tijd is geld, dus viskisten die in het water vallen worden niet opgevist. In mijn achtertuin heb ik er dertig staan momenteel.

Een mensenleven is te kort voor de verschillende loopbanen van Gijs van Hesteren. Twintig jaar lang voer hij met zijn partner Inge over de Waddenzee met toeristen. Inge was timmervrouw, ontwerper, scheepsbouwer, eventmanager en fotografe. Gijs werkte als eetcafékok, zeilschipper en innovatiemanager. Enkele jaren geleden begonnen zij hun gezamenlijke persbureau. Op 16 maart 2017 overleed Inge. Sindsdien doet Gijs het alleen. Hij publiceert in een lokale nieuwskrant, een landelijke scheepvaartkrant, een aantal motorsportmedia en natuurlijk online.