1 miljoen zzp’ers? Foutje…

Onze zondagse selectie van wat in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat zzp'ers raakt. Dit gebeurde er in week 29 van 2015.

Het Economisch Bureau van de ING en het Centraal Bureau voor de Statistiek spreken elkaar tegen als het gaat over het aantal zzp'ers in Nederland. Het lijkt erop dat de bank per ongeluk ook 220.000 zelfstandigen mét personeel heeft meegeteld.

Hartje komkommertijd wist het Economisch Bureau van de ING waardevolle publiciteit te scoren met het bericht dat het aantal zzp'ers in Nederland de grens van een miljoen is gepasseerd. Er zouden er inmiddels maar liefst 1.008.000 zijn. Althans, dat concluderen de economen op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Opmerkelijk is dat bij het CBS zelf de teller op 780.000 blijft steken.

Het lijkt erop dat de ING is vergeten onderscheid te maken tussen zelfstandigen mét en zelfstandigen zonder personeel. Wat ook kan, is dat de bank de zogenaamde "resultaatgenieters" meetelt. Die doen geen winstaangifte maar voeren bij de fiscus inkomsten op uit "overige werkzaamheden". Wij hebben de bank gevraagd om een toelichting, maar die heeft nog niet gereageerd.  

Overigens is ook het getal van 780.000 zzp'ers dat het CBS geeft dubieus. Vorig jaar zijn de statistiekers overgegaan op een nieuwe definitie van "zelfstandige". Iedereen die werk doet zonder in loondienst te zijn telt mee, van 15 tot 75 jaar oud. Dat is dus inclusief scholieren die een krantenwijk hebben en bejaarden die vergeten zijn zich uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

UPDATE 20-07-2015

Uit nadere informatie van ING blijkt dat het gepubliceerde getal van 1.008.000 "zelfstandigen zonder personeel" betrekking heeft op iedereen tussen de 15 en de 75 jaar oud die meer dan 0 uur per week werk doet zonder daarvoor in loondienst te zijn en zonder daarbij zelf personeel in loondienst te hebben. Dus niet alleen IB-ondernemers en resultaatgenieters, maar ook DGA's (zelfstandigen met een BV).

Wat het werkelijke aantal zzp'ers is, volgens een reële definitie? Dat zou zo maar eens kunnen staan in het rapport van het Interdepartementaal Beleidsonderzoek ZZP dat twee maanden geleden is gereedgekomen. Maar dát houdt het kabinet nog steeds onder de pet. Volgens staatssecretaris Wiebes is dat gewoon omdat hij nu eenmaal niet alles tegelijk kan. Waarschijnlijker is dat de coalitiepartners VVD en PvdA diep verdeeld zijn over de vraag welke conclusies moeten worden verbonden aan de uitkomsten van het onderzoek.

VERDER IN HET NIEUWS

Zelfstandigen tevredener dan werknemers

Ruim 24 procent van de zelfstandige ondernemers is zeer tevreden over hun werk, tegen 17 procent van de werknemers. Van de "nieuwe" zelfstandig ondernemers zonder personeel (die voornamelijk eigen arbeid of diensten inzetten) geeft zelfs 27 procent aan zeer tevreden te zijn. Dat bleek deze week uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid 2015 van TNO en CBS. Op twitter reageerde @CharlesVerhoef van Zelfstandigen Bouw met: "Alle reden voor politici, vakbonden en beleidsmakers om te stoppen met te weten wat goed is voor de #zzp"

Overheid benadeelt zzp'ers bij aanbestedingen

Minister Kamp van Economische Zaken heeft de Aanbestedingswet 2012 laten evalueren. In een brief aan de Tweede Kamer toont hij zich uiterst tevreden over de uitkomsten. Zo niet PZO ZZP. De belangenbehartiger vindt dat de overheid zelfstandigen zonder personeel nog steeds benadeelt bij aanbestedingsprocedures.

Geen ESF-geld voor zzp'ers

Nog een tevreden minister: Lodewijk Asscher pronkt met een Europees programma om de duurzame inzetbaarheid van de werkende mens te bevorderen. Ook komende jaren is daar weer een hoop geld voor beschikbaar. De subsidies uit het Europees Sociaal Fonds gaan vooral naar het MKB en grootbedrijf. De werkgevers mogen die gebruiken om hun werknemers tevreden te houden. Zelfstandigen die denken met euro's uit Brussel wat langer gezond aan de slag te kunnen blijven, vissen achter het net.

PostNL wil zzp'ers uitroken

Een harde kern van zo'n tachtig zelfstandige pakketbezorgers blijft zich verzetten tegen het akkoord dat PostNL en de FNV twee weken geleden hebben gesloten. Het postbedrijf biedt degenen die niet terug willen in loondienst een tariefsverhoging van tien procent. Leden van de kleine vakbond SubcoPartners vinden die opslag nog steeds te weinig om van rond te komen. Daarom blokkeren zij al vijf dagen distributiecentra van hun opdrachtgever. Die dreigt met de rechter, en hoopt de contestanten uit te roken.

Pierre Spaninks schrijft (bijna) iedere zondag over zzp’ers. Klik hier voor een overzicht en hier voor een abonnement.

 

 

 

 

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.