De twaalfvoudige moordaanslag op de redactie van Charlie Hebdo toont aan hoe broos de westerse samenleving is. Vraag is dus: wat doe je tegen terrorisme als vrijheid en democratie je lief zijn? Oorlogsverslaggever en kenner van het Midden-Oosten Karskens stippelde een 10 -stappenplan uit om de radicale islam te overleven en zelfs te verslaan in Nederland.

STEUN RO

1) Ken uw vijand

Denk niet dat u de islamfascist kunt verjagen als u hem niet eens op straat herkent. Het zijn vooral soennieten, die driekwart uitmaken van de circa 1,5 miljard moslims. Radicale elementen kleden zich graag zoals in de tijd van profeet Mohammed (570-632). De mannen dragen een baard, gesneden, niet geknipt. De kop is kaal geschoren. De broek hangt op hoog water. Het schoeisel bestaat uit slippers dan wel sandalen. Vrouwen een hand geven is haram. Sommigen hebben een zwart plekje op hun voorhoofd als teken dat ze zo overtuigd bidden dat ze de grond raken. Tandenpoetsen doen ze met een twijg, een siwak.

2) Niet alle moslims over één kam scheren

Ahmadi-moslims, wereldwijd zo'n 10 miljoen, zijn voorbeeldige moslims die toch worden opgejaagd door extreme soennieten (en ook extreme sjiieten) omdat ze Mohammed niet als laatste profeet zien. Op hun beurt haten deze twee belangrijkste geloofsrichtingen, de soennieten en sjiieten, elkaar tot op het bot, denk maar aan de Irak-Iranoorlog (1980-1988). Weet dus dat de grootste vijand van de moslim vaak een andere moslim is. Daarbij zijn de meeste moslims helemaal niet extremistisch. Ze roken als ketters, drinken stiekem en houden erg van porno. Wie ooit van Turkije tot Iran en Afghanistan heeft gereisd kent de spreekwoordelijke oosterse gastvrijheid. Sla dus niet de verkeerde voor zijn kop.

3) Gun extreme moslims hun kalifaat….

Wanneer een persoon aangeeft in een moslimheilstaat te willen leven, zoals bijvoorbeeld de Islamitische Staat, laat hem of haar dan vertrekken. Tot nu toe zijn zo'n 200 personen met een Nederlands paspoort afgereisd naar een kalifaat (vanuit West-Europa plusminus 2.500). Zij blij, en wij zijn van ze af. Een echte win-win situatie dus! Houd je ze tegen dan zullen radicale moslims toch graag een terreuraanslag willen uitvoeren. Wie weet had de 22-jarige Deense-Palestijn Omar Abdoel Hamid el-Hussein, die in het weekeinde van 14 en 15 mei 2015 bij een bezoeker van discussiemiddag over persvrijheid en een bewaker van een synagoge in Kopenhagen vermoordde, liever zijn koffers gepakt. Trek na de afmars wel hun Europese nationaliteit in.

4) …maar laat ze niet terugkeren

Eenmaal getraind in oorlogvoeren of hoofden afsnijden vormen jihadisten een groot gevaar. De Frans-Algerijnse Mehdi Nemmouche vocht twee jaar in Syrië en vermoordde bij terugkeer op 24 mei 2014 vier mensen in het Joods Museum in Brussel. Daarbij, oud-strijders genieten een groot prestige bij jongeren en kunnen daarom makkelijk rekruteren. De paar maanden gevangenisstraf die ze nu ondergaan werkt statusverhogend.

5) Zorg voor slimme terroristenjagers

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof wil het vertrek van extremisten tegenhouden en terugkeer accepteren; hij zou zijn functie moeten neerleggen. AIVD-topman Rob Bertholee denkt zicht te kunnen houden op de inmiddels tientallen teruggekeerde jihadgangers; hoe onverantwoordelijk kun je zijn? Terrorisme-onderzoekster Beatrice de Graaf wil het probleem niet 'over de schutting' werpen; die zou wat vaker het Midden-Oosten moeten bezoeken – want dat is ons voorland.

Realiseer je verder dat veiligheidsdiensten gouden tijden beleven met haast onbeperkte budgetten en macht. De Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder NSA en CIA, cashten in 2013 ruim 52 miljard dollar, lekte ex-medewerker Edward Snowden. Hun belangen liggen elders dan bij u, angstige burger.

6) Geloof niet dat moslimterrorisme niks met de islam heeft te maken

Qua public relations kunnen andere religies veel leren van moslims. De islam wordt verkocht als een vredelievende godsdienst en de aanhangers als halve heiligen. Alle religies kennen sterke en slappe karakters, dat weten we ook van katholieke priesters die zich vergrijpen aan kinderen. Hoe harder ze roepen hoe goed ze zijn, hoe groter het vraagteken dat je achter hun woorden mag zetten.

7) Bemoei je als westen minder met islamitische landen

Invasies in Irak (2003), Libië (2011) maar ook onze regelzucht in de Afghaanse provincie Uruzgan (2006-2010) of de Europese steun aan de opstand in Syrië (vanaf 2011) blijkt vaak olie op het vuur voor radicalen. Net zo min als wij graag schietende moslims in onze straten zien, houden ze daar niet van lukraak bombarderende westerse troepen. Je kunt onze tussenkomst in het Midden-Oosten dan ook niet los zien van moslimextremisme.

8) Stop de oncontroleerbare vluchtelingenstroom

In 2014 zochten ruim een half miljoen mensen asiel in Europa. Daaronder bevinden zich moslimradicalen die gestuurd zijn om hier hun boodschap te verspreiden. Weet dat je met tien getrainde strijders een hele stad kunt terroriseren, zoals bleek in de Indiase stad Mumbai op 26 november 2008. Daar vielen zo'n 170 doden, de meeste waren ongewapende burgers.

Hoe groter de groep waar ze zich in kunnen verschuilen, hoe moeilijker potentiële aanslagplegers traceerbaar zijn. Vorig jaar staken zo'n 200.000 bootvluchtelingen de Middelllandse Zee over richting Europa. Met één procent undercover spreek je dan toch al van 2000 jihadisten. Daarnaast spekt dezelfde stroom asielzoekers de kas van de extremisten met honderden miljoen euro's, want iedereen betaalt tol. Opvang in de eigen regio is niet alleen veel eerlijker – zo help je namelijk arme vluchtelingen – maar ook tactisch dus verstandiger. Het verjagen van andersdenkenden uit hun kalifaat en de rest van het Midden-Oosten vormt daarnaast het einddoel van extremisten.

9) Eis kordaat handelen van moskee en moslims

De tijd van begripvol luisteren onder het genot van een kopje thee is voorbij. De ruim 450 moskeeën in Nederland moeten radicalen verwijderen en aangeven. De één miljoen moslims in Nederland zouden een grote demonstratie kunnen organiseren waarbij ze het religieus geweld van hun broeders en zusters afzweren. Een opkomst van 10 procent, dus 100.000, zou een prima testcase zijn voor hoe de poldermoslim denkt over extremisme. Bij een lagere opkomst moeten we ons serieus zorgen maken.

10) Houd moed

Denk niet dat de strijd morgen is beslecht. De geest is uit de fles. Een oorlog beginnen is veel makkelijker dan een oorlog stoppen. Voor alle partijen geldt: op weg naar vrede wint alleen de volhouder.

Lees ook:

Vijf redenen om afstand te nemen van IS

Hoe voorkom je dat jouw hoofd eraf gaat?

    Arnold Karskens is Neerlands meest onafhankelijke en ervaren oorlogsverslaggever. Muckraker. Nachtmerrie voor nazi’s en andere oorlogsmisdadigers. Auteur van tienŒ boeken. Onderzoeksjournalist die nooit ‘nee!’ als antwoord accepteert. Lastig, dwars & gehaat door zijn vijanden, maar Last Man Standing voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.