Plastic afval houdt de gemoederen goed bezig. Enorme hoeveelheden plastic in onder andere oceanen en op vuilnisbelten lekken schadelijke stoffen naar het milieu en vormen zo een bedreiging voor de gezondheid van alle levende wezens op Aarde. Om iets te doen aan het plastic afval in het milieu zijn bedrijven over de gehele wereld bezig om het reeds gebruikte plastic nieuw leven in te blazen.

STEUN RO

Eerder schreef ik al over het verwerken van plastic afval in kleding. Kort daarna hoorde ik van wéér een nieuwe toepassing van plastic afval: bio-crude petroleum substitute.

Wat is bio-crude petroleum substitute?

Professor Maschmeyer van de University of Sydney is er met zijn bedrijf Licella in geslaagd om plastic om te zetten in bio-crude petroleum substitute, vrij vertaald: bio-aardolievervanger, een biobrandstof  die aardolie kan vervangen. Inmiddels heeft Renewable Chemical Technologies Ltd (RCTL), gesteund door de investeringsmaatschappij Armstrong Energy, 5 miljoen Britse Pond (circa 5,8 miljoen Euro) geïnvesteerd in het plan van Licella om haar unieke verwerkingsproces commercieel uit te rollen. Licella produceert in haar recyclingfabriek al een aantal jaar biobrandstoffen van organisch afval.

Een schoner alternatief voor fossiele brandstoffen

Omgaan met end-of-life plastic – gemengd plastic afval met kleine hoeveelheden papier en karton – is lastig en duur omdat het gesorteerd moet worden om het te kunnen recyclen. Door end-of-life plastic om te zetten in bio-crude petroleum substitute wordt deze lastige kwestie effectief aangepakt.

Biobrandstof gemaakt van plastic afval heeft een kleinere CO₂-voetafdruk dan fossiele brandstof en zorgt tegelijkertijd dat er iets gedaan wordt aan het plastic afvalprobleem.

Licello’s biobrandstoffen zijn stabiel, vervoerbaar en vermengbaar. Doordat het bio-crude petroleum substitute niet gemaakt is van gewassen die ook kunnen dienen als voedselbron, heeft deze biobrandstof geen negatieve effecten op de voedselvoorziening, zoals bij andere biobrandstoffen wel het geval kan zijn. Biobrandstof gemaakt van plastic afval heeft een kleinere CO₂-voetafdruk dan fossiele brandstof en zorgt tegelijkertijd dat er iets gedaan wordt aan het plastic afvalprobleem.

Goed kan beter

Licello’s bio-crude petroleum substitute lijkt een goed alternatief voor fossiele brandstoffen. Om daadwerkelijk een duurzame toekomst tegemoet te gaan zal echter gewerkt moeten worden aan de ontwikkeling van werkelijk schone energiebronnen in plaats van steeds maar kleine stapjes te blijven zetten richting minder schadelijke alternatieven.

Er zijn al betere alternatieven beschikbaar om onze collectieve kennis en middelen voor in te zetten. Een goed voorbeeld daarvan is het gebruik van zeewier. Zeewier absorbeert CO₂  en gebruikt die als voedingsstof om te kunnen groeien, dit zeewier kan vervolgens omgezet worden tot voeding, bioplastic en biobrandstof. En bij de verbranding van de, van zeewier gemaakte, biobrandstof  kan zeewier de CO₂ weer absorberen. En zo kan de cyclus oneindig doorgaan.

Totdat we zover zijn om dat soort ideeën commercieel uit te rollen, lijken alternatieven zoals bio-crude petroleum substitute een stap in de goede richting.