Misdrijven, ongelukken, aanrijdingen, branden, uitrukkende ziekenauto’s.

STEUN RO

Misschien niet de kern van de journalistiek maar toch zeker een onmisbare nieuwscategorie. Ook een soort van nieuws dat relatief eenvoudig online te vinden is: politie, brandweer en hulpverleners Twitteren hun activiteiten per onmiddellijk de wereld in. Online zijn voor elke regio de alarmeringen te vinden.

In het onderzoek van Marco van Kerkhoven en mijzelf dat we uitvoerden in opdracht van het Stimuleringsfonds, kwamen we dan ook zeer veel 112-nieuws tegen.

Bij alle 123 sites die we vonden in ons onderzoek, werden de laatste 10 berichten gecodeerd. Totaal waren dat er 1215 omdat op enkele sites minder dan 10 berichten waren te vinden. Een kwart van die berichten bestond uit 112-nieuws; bijna 20% uit politiek nieuws (gemeente-nieuws) en 16% uit cultuur (uitgaan, evenementen). Alle andere categorieën zaten onder de 10%.

Merkwaardig genoeg bevat slechts 50% van de sites 112-nieuws. Als ze dat doen, doen ze dat ook meteen goed. Er zijn zelfs 8 sites die uitsluitend 112-nieuws bevatten en nog eens 16 waarbij 6 tot 9 van de laatste 10 items uit dat soort nieuws bestaan.

Zulke specialisatie zien we bij geen enkele andere nieuwscategorie. Gemeentepolitiek komt op 80% van de sites voor; nieuws over uitgaan en evenementen op twee derde van de sites en zakelijk nieuws op de helft van de sites.

Het onderzoek zal worden gepresenteerd op The Future of Journalism Conference aan de Cardiff University op 13 en 14 september.

Lector Piet Bakker analyseert ontwikkelingen in de mediawereld.