2015 is gearriveerd. Waar is de hoverboard?

Wat is er uitgekomen van het 2015 dat in Back to the Future Part II werd voorspeld?

'Two thousand fifteen? You mean we're in the future?'

Ondanks dat Marty McFly aan het begin van Back to the Future Part II goed weet dat hij zojuist bij zijn vriend Doc Emmett Brown in een tijdmachine is ingestapt, is het voor de jonge Marty toch bijzonder heavy om te realiseren dat hij dertig jaar in de toekomst is gereisd.

Want hoewel het vervolg op de populaire film Back to the Future (1985) weliswaar pas in 1989 uitkwam – oorspronkelijk hadden de makers niet eens een vervolg gepland – gaat de film verder in 1985, direct nadat Marty weer thuis is, koud teruggekeerd van zijn eerste tijdreisavontuur in 1955.

En zoals elke fan van de Back to the Future (BttF) trilogie al jaren weet: de toekomst waar Marty en Doc naartoe reizen, is het destijds ver weg klinkende 2015.

Maar de afgelopen jaren kwam dat jaartal steeds dichterbij en sinds 1 januari is het dan zover: het is 2015. Het jaar van de hoverboard en de vliegende auto's. Tijd voor een inventarisatie. Wat klopt er van de voorspellingen uit de film Back to the Future Part II?

Goed, goed, voordat de fanboys en fangirls me bestoken met reacties: eigenlijk is het nog iets te vroeg om te zeggen of de manier waarop BttF II de toekomst voorzag, is uitgekomen. Immers, de exacte datum waarop Marty en Doc arriveren, is woensdag 21 oktober 2015, om 16:29.

Maar de meeste uitvindingen en ontwikkelingen die in de film voorkomen, zullen niet plotseling de komende 292 dagen uit het niets verschijnen. Daarom een greep uit hoe de film voorspelde dat de toekomst eruit zou zien, min of meer chronologisch van minuut 4:11, wanneer de Delorean in 2015 arriveert, tot 36:56, wanneer de tijdreizende auto weer terug naar 1985 gaat (inderdaad, slechts 31 minuten en 45 seconden van BttF II spelen zich af in 2015).

Marty: 'What the hell was that?'
Doc: 'Taxi cab.'
Marty: 'A taxi cab, I thought we were flying?!'

Voorspelling: In 2015 kunnen auto's worden omgebouwd tot vliegende auto's. Naast de highway bestaat er ook een skyway (en ook daar zijn wel eens files).

Uitgekomen: Nee. Het personenvervoer in de echte wereld is tussen 1985 en 2015 niet bijzonder veel veranderd. Het is voor veel meer mensen weliswaar betaalbaarder geworden om te vliegen, maar een vliegende personenauto is nog niet uitgevonden, laat staan in massaproductie gebracht. De 'hover conversion' die Goldie Wilson III dan ook aanbiedt in een holografische reclame ('For only $39,999.95') is dan ook nog geen echt product geworden.

Marty: 'Right now? It's pouring rain!'
Doc: 'Wait five more seconds. … Right on the tick. Amazing. Absolutely amazing. Too bad the post office isn't as efficient as the weather service.'

Voorspelling: In 2015 kunnen meteorologische instituten op de seconde af voorspellen wanneer het ophoudt met regenen. Er bestaat nog een postdienst.

Uitgekomen: Deels. Nieuwe technieken hebben ervoor gezorgd dat een dienst als Buienradar vrij accuraat kan laten zien waar het regent, maar zo precies als in BttF II is de dienst nog niet. Post bestaat ook nu nog steeds.

Doc: 'Pull out your pants' pockets. All kids in the future wear their pants inside out.'

Voorspelling: De mode in 2015 is anders dan in 1985. We dragen zelfdrogende jassen en schoenen die zichzelf kunnen aanpassen naar onze maat, we hebben felgekleurde kleding, dragen veel accessoires en zakenlui dragen twee stropdassen naast elkaar.

Uitgekomen: Nee. Maar weinig mensen lopen er op straat bij zoals in BttF II.

Marty: 'Cafe Eighties?'
Doc: 'It's one of those nostalgia places, but not done very well. Go in and order a Pepsi. Here's a fifty.'

Voorspelling: In 2015 bestaan er cafés die een nostalgisch gevoel proberen op te wekken. Een flesje Pepsi kost vijftig dollar.

Uitgekomen: Deels. Er bestaan zeker cafés in de wereld met de naam Cafe Eighties en er zijn al jaren geregeld dansavonden waarop vooral muziek uit de jaren tachtig wordt gedraaid. Veel films zijn nieuwe versies van concepten die in de jaren tachtig populair zijn. De inflatie is echter niet zo bizar hoog als in de film werd voorspeld.

Doc: 'Look what happens to your son!'

Voorspelling: In 2015 bestaat USA Today nog als papieren krant.

Uitgekomen: Ja. Hoewel papieren dagbladen het overal in de wereld, en ook in de VS, lastig hebben, zijn er nog altijd veel kranten die worden gedrukt. Alleen de geadveerteerde “3 billion readers every day” klopt niet helemaal, eerder iets van anderhalf miljoen.

USA Today: 'President says she's tired of reporters asking the same questions.'

Voorspelling: In 2015 hebben de VS een vrouwelijke president.

Uitgekomen: Nog niet. Maar wie weet lukt het ze met Hillary Clinton.

USA Today: 'Queen Diana will visit Washington.'

Voorspelling: In 2015 is Diana koningin van het Verenigd Koninkrijk.

Uitgekomen: Nee. Acht jaar na de bioscooppremiere van BttF II overleed Diana. Het Britse staatshoofd is in 2015 nog hetzelfde als in 1985.

USA Today: 'Swiss terrorist threat may be real say CIA officials.'

Voorspelling: In 2015 is Zwitsers terrorisme een probleem.

Uitgekomen: Nee. Maar wel terrorisme uit andere landen.

Doc: 'The justice system in the future works swiftly now that they've abolished all lawyers.'

Voorspelling: In 2015 zijn advocaten afgeschaft.

Uitgekomen: Nee.

Poster in een steeg: 'Protect your privacy. Vote no.'

Voorspelling: In 2015 is privacy een politiek issue en kennelijk wordt er in Californië een referendum over gehouden.

Uitgekomen: Kan. Of er dit jaar over privacy wordt gestemd in Californië, weet ik niet, maar onwaarschijnlijk is het niet. 

Marty: 'Shark still looks fake.'

Voorspelling: In 2015 gaat de film Jaws 19 in premiere in 'Holomax', een soort 3D holografische film.

Uitgekomen: Deels. Hoewel films niet holografisch 3D zijn, is de 3D-film terug van weggeweest. In de jaren negentig leek het medium voorgoed begraven, maar het is in 2015 weer een stuk moeilijker geworden om naar de bioscoop te gaan zonder 3D-bril nodig te hebben.

Marty: 'Hey hey little girl, stop. I need to borrow your.. hoverboard?'

Voorspelling: In 2015 spelen kinderen op steps die ongeveer een meter boven de grond zweven en hebben ook jongeren hoverboards waarmee ze zich vervoeren.

Uitgekomen: Nog niet. Maar van alle voorspellingen in 2015 is de hoverboard de meest tot de verbeelding sprekende. Een populaire Facebookpagina van vijf jaar geleden was: 'Its 2010, where the hell is my hoverboard!?' De stand van de huidige technologie is echter nog lang niet zo ver dat een zwevend skateboardachtig apparaat het gewicht van een mens kan dragen. Franse onderzoekers kwamen het dicht bij, maar hun board zweeft alleen bij min 200 graden en boven een magnetisch spoor. Speelgoedfabrikant Mattel heeft overigens wel een officiële replica in de verkoop gedaan, maar die kon niet zweven. Zo nu en dan komen er gelikte filmpjes die beloven dat de hoverboard nu echt is uitgevonden, maar dat zijn tot nu toe canards gebleken. Maar het kan nog. Zelfs Google schijnt bezig te zijn een hoverboard te ontwikkelen.

Marty: 'Wait-a-minute… Cubs win World Series. Against Miami?'

Voorspelling: In 2015 wint honkbalclub Chicago Cubs de World Series.

Uitgekomen: Onwaarschijnlijk. De Cubbies hebben het toernooi sinds 1908 niet meer gewonnen.

Verkoper: 'This has an interesting feature. It has a dust jacket. Books used to have these to protect the covers. Of course that was before they had dust repellent paper.'

Voorspelling: In 2015 hebben boeken geen kaft meer omdat papier stofafstotend is.

Uitgekomen: Nee. En boeken worden eerder schaars door digitale alternatieven, maar dat hadden de makers van BttF II niet echt door.

Griff: 'I was framed!'

Voorspelling: In 2015 gebruiken kranten zwevende robots om nieuwsfoto's te maken.

Uitgekomen: Aardig. Hoewel de ontwikkeling nog vrij recent is, experimenteren journalistieke media met het gebruik van drones voor hun nieuwsgaring. Er zijn genoeg vorbeelden te vinden.

Marty McFly's dochter: 'Dad, it's for you.'

Voorspelling: In 2015 hebben mensen grote brillen die ze kunnen gebruiken om tv te kijken en telefoongesprekken mee te ontvangen. Die telefoongesprekken kunnen ook op een groot scherm worden gehouden als videogesprek.

Uitgekomen: Ja, redelijk. Hoewel de Google Glass nog niet echt gemeengoed is geworden, is het geen gekke voorspelling geweest. Ook videobellen werd goed voorspeld, hoewel de filmmakers nog dachten dat AT&T de aanbieder van die dienst zou zijn, en niet een relatief nieuw internetbedrijf. Sowieso. Internet en mobiele telefoons zagen de BttF-makers niet echt aankomen.

Ito Fujitsu: 'Read my fax!'

Voorspelling: In 2015 wordt Marty McFly ontslagen door zijn baas Fujitsu. Zijn baas zet de mededeling kracht bij door deze ook via fax te versturen.

Uitgekomen: (SPOILER ALERT) Nee. In het derde deel van de film overwint McFly zijn drang om elke keer aan uitdagingen mee te doen als hem wordt verweten dat hij chicken is. Uiteindelijk wordt daarmee ook het ontslag uit de toekomstige geschiedenis gewist.

Oh, en bijna niemand gebruikt nog een fax. Het is 2015.

Marty McFly in 2015.

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.