26 miljoen werklozen in Europa

Nederland kende afgelopen jaar samen met Cyprus en Italië de hoogste werkloosheidsstijging van de EU, terwijl in de hele EU het aantal werklozen met een miljoen afnam. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Europa telt nog steeds bijna 26 miljoen werklozen, waarvan 19 miljoen in de eurozone, waar de werkloosheid ook minder hard afneemt dan er buiten.

In Nederland steeg de werkloosheid van 6,4 procent naar 7,2 procent. Daarmee staat Nederland in het rijtje van Italië (12,0 naar 12,7), Cyprus (14,8 naar 17,4) en Kroatië (16,6 naar 17,3). Dalen deed de werkloosheid vooral in Hongarije (11,2 naar 7,9), Letland (13,9 naar 11,6) en Ierland (13,7 naar 11,8).

Europees commissaris voor Werkgelegenheid László Andor ziet dat de werkloosheid in de EU weliswaar daalt, maar nog steeds op een heel hoog niveau is, 25,7 miljoen en dat is 10,5 procent van de beroepsbevolking. ‘Nieuwe banen zijn vaak tijdelijk of part-time, dus dat betekent ook dat mensen niet zo vaak kunnen werken als ze zouden willen.’

Werkloosheid Europa

De Europese werkgelegenheidscijfers zijn als volgt: de seizoensgecorrigeerde werkloosheid in de eurozone is 11,8 procent in maart 2014. Dat is stabiel sinds december maar 0,2 procent minder dan in maart 2013. In de hele Europese Unie, 28 landen, was de werkloosheid met 10,5 procent net zo hoog als in februari 2014 maar 0,4 procent minder dan maart 2013.

Eurostat schat dat 25.699 miljoen mensen in de EU werkloos zijn, waarvan 19 miljoen in de eurozone. Vergeleken met februari 2014 zijn er 66.000 werklozen minder in de EU, waarvan 22.000 minder in de eurozone. Vergeleken met maart 2013 zijn er 929.000 minder werklozen in de EU, waarvan 316.000 minder in de eurozone.

Tegelijk ziet de Hongaarse socialist dat er grote ongelijkheden zijn binnen Europa. In Duitsland en Oostenrijk is de werkloosheid 5 procent, in Spanje en Griekenland meer dan 25 procent. Ook ligt het aantal mensen dat klaagt over arbeidsomstandigheden in Spanje en Griekenland hoog. ‘Uit onderzoek blijkt dat in Europa 53 procent tevreden is over de arbeidsomstandigheden. In Griekenland is 82 procent ontevreden en in Spanje 76 procent. Meer dan de helft vindt dat het de laaste vijf jaar slechter is geworden.’ De creatie van banen is volgens Andor het belangrijkst om de werkloosheid te bestrijden. Dat betekent volgens hem meer investeringen.

Rijkdom meer belasten

Ook wil Andor de inkomens van huishoudens vergroten, door minder belasting op laagbetaalde arbeid en meer belasting op rijkdom en vervuiling. Overigens pleitte Diederik Samsom, die je met de PvdA tot dezelfde partijfamilie zou kunnen rekenen als die Hongaarse socialistische partij van Andor, onlangs ook al voor meer belasting op vermogen.  Andor: ‘De enige manier om het herstel voort te zetten en banen te creëren, is door het vergroten van de binnenlandse vraag en door iedereen in de economie te integreren.’

Jeugdwerkgarantieplanen zijn volgens hem belangrijk, maar de belangrijkste factor is dat de economische en monetaire unie wordt versterkt en dat zwakkere samenlevingen niet wegdrijven. ‘Het gaat om de keus tussen een sterkere band tussen lidstaten of economische teruggang door politieke, economische en sociale instabiliteit.’

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.