3Onderzoekt beoefende weer een mooi staaltje onderdompelingsjournalistiek in de aflevering van 18 november. Was het eerder presentator Johan Eikelboom die zijn lichaam ter beschikking stelde van het programma, door vorig seizoen een poging te doen in tien weken tijd het lichaam van een bodybuilder te kweken, ditmaal was het aan de vrouwelijke presentatrice Anne-Mar Zwart om de extremen op te zoeken: in vijf weken naar het lichaam van een bikinimodel. Terwijl de aflevering zich richtte op de ongezonde gewoonte om (te) dunne modellen op de catwalk en in tijdschriften te gebruiken, eindigt de aflevering zodanig dat de boodschap eigenlijk teniet wordt gedaan.

Ondanks alle maatregelen die er de afgelopen jaren zijn genomen om modellen bijvoorbeeld een bepaalde minimale body mass index te laten hebben bestaat de modellenwereld nog altijd uit graatmagere, veelal blanke, lange meiden. Reden voor het maatschappelijke jongerenprogramma 3Onderzoekt om zich tijdens deze aflevering in de internationale modellenwereld te storten. Waar Johan Eikelboom op bezoek gaat bij mensen uit de industrie, probeert Anne-Mar Zwart in vijf weken tijd naar het lichaam van een bikinimodel toe te werken. Nu is Anne-Mar verre van dik, ze is niet eens stevig te noemen. Maar zo streng zijn de eisen dat ze vijf weken lang haar calorie-inname moet beperken, dagelijks een flinke work-out moet doen en op een gegeven moment zelfs aan de extreme detox moet in een poging op haar streefmaten te komen. Onmenselijk, dat is de boodschap van deze aflevering van 3Onderzoekt.

Standaard maten
Zoals het programma uitlegt zijn er eigenlijk twee modellenwerelden. Er is de commerciële kant, waar Victoria’s Secret en bijvoorbeeld het modellenwerk bij kledingmerken als H&M en Zara toe behoort, en de haute couture. Zijn de eisen voor commerciële modellen wat minder streng (al zou je dat niet altijd zeggen als je de bikinimodellen van Victoria’s Secret op de catwalk ziet), in de haute couture-wereld moet je er het liefst als kleerhanger uitzien. Voormalig presentatrice van Holland’s Next Top Model en zelf topmodel Yfke Sturm legt uit waarom: “Hoe dunner je bent, hoe mooier de kleding valt. Als je brede heupen hebt, gaat dat jurkje toch anders zitten”. Ze vertelt het alsof het een universele waarheid is, alsof ze vertelt dat je kip goed moet doorbakken, want rauwe kip ga je natuurlijk niet eten.

Jeanine Laudy (1987) studeerde Politieke Wetenschappen en Management, maar ontdekte daarna haar liefde voor het schrijversvak. Als journalist, auteur en (eind)redacteur werkt ze voor diverse tijdschriften en uitgeverijen. Wielrennen is haar hobby en het primaire onderwerp waarover ze schrijft, maar ook andere sporten, cultuur en verhalen met aandacht voor de psyche zijn terug te vinden in haar werk.