Buddy worden met een vluchteling: ‘Door Sanne voel ik me hier veilig en welkom’

Amal en Sanne leerden elkaar kennen via Buddy to Buddy, een organisatie die nieuwkomers koppelt aan Nederlanders op basis van overeenkomsten voor vriendschappelijk contact.

Amal komt uit Syrië en kwam anderhalf jaar geleden als vluchteling naar Nederland. Ze kwam in aanraking met Buddy to Buddy in Zutphen, waar ze een tijdje woonde in het AZC. Ze leerde er fijne mensen kennen en toen ze een woning kreeg toegewezen in Rotterdam, vertrok ze met pijn in het hart. Ze kende niemand in deze grote, nieuwe stad…

In Rotterdam was Buddy to Buddy net in de opstartfase. Een kleine groep initiatiefnemers was bezig het project op poten te krijgen in de stad. Amal wilde graag bijdragen als vrijwilliger en werd via de landelijke organisatie voorgesteld aan de Rotterdammers. Sanne had zich net aangemeld als vrijwilliger. De twee vrouwen bleken vlakbij elkaar in dezelfde straat te wonen!

Sanne was eigenlijk niet van plan geweest om buddy te worden. Ze had zich aangemeld om te kijken of de organisatie iets kon betekenen voor haar leerlingen. Sanne: ‘Ik ben docent op een Internationale Schakelklas-school en heb veel kinderen in de klas met een vluchtelingenachtergrond. Maar toen zag ik ineens mijn straatnaam in de buddy-app voorbij komen met de vraag of iemand een leuke buddy wist voor Amal? Het was zo toevallig, ik ben spontaan buddy geworden!’

Buddy to Buddy werd vijf jaar geleden opgericht in Zutphen en opereert inmiddels via franchise-stichtingen vanuit meer dan tien steden in Nederland waaronder Utrecht, Breda, Bronckhorst en Arnhem. De organisatie koppelt vluchtelingen aan stadsgenoten op basis van overeenkomsten, zoals een gedeelde hobby of interesse. Het hogere doel is eenzaamheid bij nieuwkomers tegengaan en actief bijdragen aan een inclusieve samenleving waar iedereen welkom is en mee mag doen.

In het geval van Sanne en Amal waren de overeenkomsten overduidelijk. De vrouwen wonen niet alleen vlakbij elkaar, ze zitten ook in dezelfde levensfase met opgroeiende kinderen. Amal heeft er vijf, Sanne twee. Sanne: ‘Amal is heel spontaan en dat maakt het extra makkelijk. De kinderen spelen leuk samen en in de zomer komen ze lekker bij ons in de tuin. Amal heeft al een keer bij ons gegeten en laatst heeft zij heerlijk Syrisch voor ons gekookt. Ik leer haar steeds beter kennen. Ze is zo sterk en zelfstandig, ik heb veel respect voor haar.’

Buddy’s– zowel nieuwkomers als Nederlanders – committeren zich aan een traject van vier maanden waarin zij één keer per week contact hebben met hun buddy. Dit contact kan variëren van samen wandelen of bij elkaar eten tot een appje of een kop thee. Ondertussen bewegen de buddy’s ook samen in een groep van 25 tot 30 koppels. De groep start het traject met een feestelijk matchingsevent en eindigt met een gezamenlijk slotfeest. Tussendoor worden vrijblijvende activiteiten georganiseerd en krijgen buddy’s ondersteuning bij eventuele hobbels of problemen.

Sanne en Amal hebben gelukkig weinig hobbels. Het contact verloopt heel ontspannen. Ze drinken samen koffie of maken een praatje op het bankje bij Sanne voor de deur. Amal: ‘Ik kende niemand toen ik naar Rotterdam kwam. Ik had hier geen vrienden of familie en voelde me erg alleen. Het contact met Sanne kwam als een geschenk uit de hemel. Ze is altijd positief en een geweldig lieve buurvrouw. Door haar ontmoet ik ook weer andere buren. Vorige zomer heb ik bij haar in de tuin gedanst op een silent disco feest!’

Sanne en Amal zijn bijna aan het eind van hun buddytraject. Maar ook als de vier maanden erop zitten, blijven ze contact houden. Uit onderzoek blijkt dat zeventig procent van de deelnemers na een jaar nog contact heeft en gemiddeld zeven nieuwe mensen leert kennen door mee te doen met het traject. Ook Amal heeft door Sanne en haar vrijwilligerswerk voor de stichting haar netwerk in Nederland flink uitgebreid. Als de buddy-ronde in januari is afgelopen, blijft ze vrienden met Sanne en ook actief binnen de organisatie.

Amal: ‘Buddy to Buddy is heel belangrijk voor mij. Door Buddy to Buddy voel ik mij niet langer eenzaam. Ik had een hele lieve buddy in Zutphen en vond het moeilijk om afscheid te nemen. Dat ik zo snel weer een fijne buddy zou vinden in Rotterdam, had ik niet durven dromen! Door Sanne en haar familie voel ik me hier veilig en welkom. Ik heb een thuis gevonden onder de hemel van Holland en daar ben ik heel dankbaar voor!’

Wil jij ook buddy worden en/of iets betekenen voor de organisatie? Ga dan naar www.buddytobuddy.nl en zoek jouw locatie.

Kader

De burgeroorlog in Syrië komt voort uit een vreedzame burgeropstand tegen het regime van Bashar al-Assad in 2011. Sindsdien zijn honderdduizenden doden gevallen. Na jaren van strijd is het land grotendeels vernietigd en verdeeld in gebieden onder controle van Assad, van de Koerden en van terroristische groepen.

Sinds het begin van de oorlog zijn meer dan 13 miljoen Syriërs op de vlucht. De helft van deze groep woont in vluchtelingenkampen in Syrië, de andere helft vluchtte het land uit. Vier van de vijf Syrische vluchtelingen wereldwijd (meer dan 5,5 miljoen mensen) wonen in landen in de buurt van Syrië.
(bron: Vluchtelingenwerk)

Foto: Annelore van Herwijnen

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11