Herman en Monique leven acht maanden per jaar zonder gas en elektra van het net

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Herman (58) en Monique (56) Fiselier vonden een goedkoop alternatief voor een warmtepomp uit en bloggen daarover. "Er is aandacht voor onze uitvinding, maar bedrijven en overheden lijken wel een kokervisie te hebben op de warmtepomp."

Mensen hebben capaciteiten die in moeilijke situaties ineens naar boven komen. Daarom zette ik – Herman – van de ene op de andere dag onze gaskraan dicht. Wel schafte ik voor het douchen een 120 liter boiler aan, maar voor verwarming hadden we niets.
Toen begon het grote uitvinden. Ik ben gaan experimenteren met 80 liter boilers, wat al snel bleek te werken. Ik haalde al het materiaal uit de boilers, behalve de verwarmingselementen en bouwde elektronica om de boilers aan te sturen. Kort gezegd: de ene boiler warmt op, de andere boiler kan warm water leveren voor de verwarming in huis. Al het materiaal kostte me vierduizend euro, zonder dat ik iets aan mijn jaren zestig woning aangepast had. Geen extra isolatie – we hadden nog gewoon enkel glas – of vloerverwarming, maar gewoon de oude radiatoren.  Ons energieverbruik ging van 4700 kWh stroom en 3568 m3 gas naar alleen 15.693 kWh stroom.
We raden niemand aan om zomaar te gaan knutselen met boilers, hoewel we dat zelf wel hebben gedaan. Je bent hier niet voor verzekerd, dus je moet goed weten wat je doet. Herman studeerde echter elektronica, ging van kleins af aan al mee naar de werkplaats van zijn vader die radio- en tv-technicus was en repareert nu elektrische auto’s. Als zevenjarige bouwde hij zijn eerste radio, terwijl andere kinderen buiten speelden. Het uitvinden zit hem in het bloed.

Goedkope thuisbatterijen 

Ook schaften we een setje van twaalf zonnepanelen aan om mee te experimenteren. Subsidie vroegen we niet aan, omdat anderen dan ook eigendomsrechten kunnen laten gelden. We probeerden de opgewekte stroom op te slaan op semi-tractieaccu’s – die ook gebruikt worden in vrachtwagens. Dat bleek niet goed te werken. De batterijen laden niet volledig op en je kon ze ook niet volledig ontladen. Bovendien was de opslag maximaal tien kWh voor een set van zestien accu’s.
Daarom zijn we deze maand overgegaan op twee gebruikte heftruckbatterijen. Per accu kan er zo’n vijftien tot twintig kWh worden opgeslagen. We betaalden 1500 euro per stuk. Veel goedkoper dan thuisbatterijen, waar je voor hetzelfde vermogen minimaal het drievoudige neertelt.
Onze zonnepanelen vulden we ondertussen aan. We hebben een flinke schuur waar we zestien zonnepanelen op kwijt konden. Ook op de blokhut, overkapping en plat tegen de muur legden we zonnepanelen. We hebben er nu 38 om ons huis. Herman komt door zijn werk regelmatig in contact met ondernemers die een setje zonnepanelen over hebben. Die kunnen we dan tegen een zacht prijsje overnemen. We hebben voor het totaalpakket  uiteindelijk maar vierduizend euro betaald. De zonnepanelen, de accu’s en de boiler zorgen ervoor dat we momenteel acht maanden per jaar geen gebruikmaken van het elektriciteitsnetwerk. Alleen in de winter (november tot februari) kunnen we niet zonder, maar dat wordt onze volgende uitdaging. We zitten nu aan een jaarlijks verbruik van 5.253 kWh waarbij we de energieleverancier 40 cent per kWh betalen.

Zelfvoorzienend

De reden dat wij alternatieve wegen zoeken, is niet om ons af te zetten tegen de maatschappij. We vinden alleen dat de energietransitie voor gewone mensen met oude huizen, zoals wij, enorm veel geld kost en dat er alternatieven mogelijk moeten zijn.
Daarnaast zien we dat nieuwbouwhuizen helemaal afgesloten gebouwd worden, waarbij kunstmatige ventilatie ingebouwd moet worden. Monique werkt in de zorg en die weet hoe belangrijk luchten bij zieke mensen is. Wat je feitelijk doet, is zitten in een afgesloten jampotje en ademen door een rietje, heel ongezond.
In ons zit heel diep het verlangen om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te leven. We vervangen ook niet zomaar spullen. Onze tv komt nog uit de jaren zestig, evenals ons verouderd koffiezetapparaat dat nog prima werkt.
Buiten lopen onze kippen waar we eieren van eten en hebben we een stukje moestuin. Als we ooit nog eens de loterij winnen, kopen we een boerderijtje achteraf met een flinke tuin waaruit we het hele jaar kunnen eten. Voor Herman is het vooral een hobby.
We hebben veel bezoek gehad. Bedrijven en media die willen zien hoe onze energiehuishouding geregeld is. Er wordt enthousiast gereageerd, maar het product wordt niet in de markt gezet. Het moet namelijk eerst officieel geobserveerd, getest en van keurmerken worden voorzien. Dat kost honderdduizenden euro’s en maanden, zo niet jaren,  geduld. Omdat er inmiddels is gekozen en geïnvesteerd in de warmtepomp, lijkt er niet meer gekeken te worden naar goede en goedkope alternatieven. Dat frustreert ons enorm.

 

Mijn gekozen waardering € -