We zitten allemaal weleens in de McDonalds met ons kind. Stiekem kan ik enorm genieten van een Big Mac (al ben ik eigenlijk vegetariër) en ik ben verslaafd aan die gele fritessaus (ik bestel altijd twee extra bakjes). Maar fastfood of pannenkoeken, de usual suspects als je met kinderen gaat eten, geven je niet echt het gevoel dat je een leuk avondje uit bent. Buiten de deur eten is wat mij betreft pas echt verwennerij in een zaak met sfeerverlichting, een inspirerende menukaart en lekkere wijntjes. Zulke restaurants kun je bewaren voor als je een oppas hebt, maar dat beperkt je zo. Bovendien is het gewoon hartstikke leuk en gezellig om met het hele gezin uit eten te gaan. De vraag is wel: hoe zorg je ervoor dat het ook echt leuk en gezellig blijft?
Knutselwerk en brood op tafel
Ik herhaal mijn mantra nog maar eens: elk kind is anders. Dus op welke leeftijd jouw kind uit-eten-klaar is, kan ik niet zeggen. Sommige ouders gaan heerlijk uitgebreid tafelen met hun baby in de wandelwagen. Dat was bij ons een no-go. Jaloers keek ik naar stellen die rustig een driegangenmenu verorberden terwijl de baby lag te slapen. No way dat mijn dochter zo lang onder zeil was in de Bugaboo. Ze voelde feilloos aan wanneer we in een vreemde omgeving waren en zette het juist dan op een krijsen. Ook als dreumes vond ik haar niet echt restaurantproof. Waar sommige 1-jarigen uren vrolijk in de kinderstoel chillen met een rammelaar, wilde die van mij nog geen seconde stilzitten. Maar vanaf een jaar of 2 werd het makkelijker. Misschien zijn andere peuters juist totaal niet geschikt voor een etentje (terrible two’s enzo), maar mijn dochter kon zich op die leeftijd steeds beter vermaken met wat knutselwerk en brood op tafel. Kortom: kijk naar je kind en beoordeel zelf wat de beste timing is.
10 survivaltips
Mijn kind is inmiddels een ervaren horecabezoeker en stelt zelf voor: ‘Zullen we gezellig ergens een hapje gaan eten?’ We zitten wekelijks in een restaurant met ons gezin en dat is echt heel ontspannen. Als doorgewinterde horecagast mét kind, heb ik de afgelopen jaren wat wijsheden opgedaan die je kans op een succesvol etentje vergroten. Profiteer van mijn survival-tips voor uit eten gaan met een kind.
1. Kies de juiste zaak
Een restaurant met een kinderhoek is natuurlijk ideaal, maar die zijn schaars. Kies in elk geval een zaak waar ruimte is en je kind af en toe een stukje kan lopen zonder gelijk over het tafeltje van een ander heen te kwijlen. Een krap restaurant kan ook, maar dan moet je even nagaan hoe kindvriendelijk ze daar zijn. Een Italiaan is bijna altijd bingo, Italiaanse obers vinden je kind zelfs nog leuk als ze met volle borden over hem heen moeten stappen terwijl hij gillend op de grond ligt. Sushi-restaurants zijn ook uitermate geschikt met kids vanwege de ruimte en het toetjesbuffet. Bovendien staat er tussen de 115 gerechtjes altijd wel iets wat de kids lusten (mijn dochter verslindt de kipspiesjes en Edamame boontjes).
2. Neem vermaak mee
Ga nooit naar een horecazaak zonder een tas met entertainment. Het liefst koop je er speciaal voor in en heb je altijd een voorraadje goedkope knutsel-cadeautjes. Nieuw spul is namelijk een nog grotere garantie op blije kinderen dan eigen speelgoed. Klei en speelzand zijn een no-go, want dan verandert jullie tafeltje in een puinhoop. O, en met geluidmakend speelgoed maak je je niet populair onder de andere restaurantgasten.
3. Een beetje vaart erachter
Ik ken geen enkele peuter die drie uur lang kan opzitten in een restaurant. Dus ga voor een zaak waar je weet dat je een beetje vlot bediend wordt. Laat je kinderen niet wachten op jou: bestel alvast hun eten terwijl jij nog peinst over jouw keuze en laat dat kinderijsje maar door komen terwijl jullie nog van je hoofdgerecht smikkelen.
4. Ga vroeg
Een inkopper, maar toch: geen enkel kind is gezellig als hij moe is. Dus ga op tijd aan tafel. Is er met jouw kind vanaf 17:00 uur al geen land meer te bezeilen? Dan is uit lunchen gaan een leuk alternatief voor dineren.
5. Snacks
Kinderen met een lege maag veranderen in kleine monsters. Houd ze zoet met snacks. 1- en 2-jarigen zijn uitstekend te paaien met soepstengels. Of bestel meteen na binnenkomst brood voor op tafel. Het werkt (ook bij chagrijnige, hongerige volwassenen trouwens).
6. Shared dining
Je-weet-wel: van die kleine gerechtjes die je deelt met je tafelgenoten. Helemaal van nu en ideaal met kinderen. Want er zit altijd wel iets bij wat ze lekker vinden en er staat continu iets te knabbelen op tafel (zie punt 5).
7. Negeer de kinderhaters
Of je nou in de trein zit, gaat winkelen of een restaurant bezoekt, er is altijd wel iemand die loopt te zuchten omdat je kind hard praat of vaak langsloopt. Let it go. Jij als ouder hebt de taak ervoor te zorgen dat je kinderen zo min mogelijk overlast veroorzaken, maar je hoeft ze niet weg te toveren. Kinderen horen bij het (openbare) leven.
8. Verwacht geen gesprek
Het geheim van gelukkig ouderschap: stel je verwachtingen bij. Romantiek en geanimeerde gesprekken met je partner komen wel als je een oppas hebt. In een restaurant krijgen peuters en kleuters zelden opeens de magische eigenschap om je niet te onderbreken. Ze willen aandacht. Als je de kinderen meeneemt naar een etentje, moet je ze betrekken. Maak er een familievergadering van en vraag wat ze bezighoudt. Die diepzinnige gesprekken met je lief komen later wel.
9. To baby or not to baby?
Meebuigen met je kind is voor iedereen leuker. Je baby mee of niet? Dat hangt helemaal van de baby af. De een laat zich makkelijk meeslepen, de ander niet. De ene baby wil alleen in z’n vertrouwde bedje slapen, de andere is overal blij. In het ‘trainen’ of ‘relaxed maken’ van je baby geloof ik niet zo. Je kind heeft een karakter, ook zo jong al, en daar moet je het gewoon mee doen.
10. Een beloning!
Iets leuks in het vooruitzicht werkt altijd. Kies een restaurant waar ze ijs hebben als dessert. Een lekker toetje hebben de kinderen (en de ouders) wel verdiend als afsluiting van een succesvol gezinsetentje.
Eet smakelijk!