Het liedje – te zien op youtube en downloadbaar in alle downloadshops – is een week wereldplaat geweest op Radio 5, op Radio 6 zingt ze het live. ‘Hartstikke leuk dat het op deze manier aanslaat.’
Strijdbijl met kerst
Het echte kerstgevoel, dat wil Ayesha overbrengen met het liedje, de sfeer waarbij de familie bij elkaar zit en de cadeautjes onder de boom liggen. Maar dat betekent niet dat het alleen een zoetsappig kerstliedje is. Het heeft warme klanken en Ayesha heeft daarmee ook oog voor de huiselijke strijdbijl die wellicht even begraven is. ‘Ik benader het ook met een knipoog, met een tekst als mummy, daddy, who is the boss en de constatering ‘that nothing seems as it may be’, zegt ze.
Ayesha de Groot is autodidact in de muziek maar wil gewoon lekker liedjes schrijven, dat doet ze al haar hele leven. ‘Vanaf het moment dat ik woorden kon schrijven begon ik al met liedjes’, zegt ze. Via dans en theater is ze eind jaren negentig gaan zingen. Haar band bestaat naast haar uit contrabassist Jan Flubacher, haar belangrijkste mentor. Christoph Mac-Carty – winnaar van de Dutch Piano Jazz Award in 2005 en drummer Yonga Sun(o.a.winnaar Dutch Jazz Competition)maken de band compleet.
Little Christmas Song is niet het eerste product van de band. In 2010 brachten ze al de EP Preface uit, die via iTunes verkrijgbaar was. En het kerstliedje komt komend jaar op een album, tenminste, als de band de financiering rond kan krijgen. Ayesha de Groot: ‘Het materiaal hebben we. Nu nog het geld. Crowdfunding is een optie maar dat wordt steeds moeilijker door het snel groter groeiende aanbod.’ Overig is het helemaal niet gek om in het voorjaar of zo een album uit te brengen met een kerstliedje. De Groot: ‘Last Christmas van Wham! stond ook op een gewoon album.’
Dat de song in Arnhem gespeeld wordt bij de lokale Serioous Request-actie vindt ze prachtig. Zelf is ze als Bengaals meisje geadopteerd, tijdens de hongersnood in de jaren zeventig. In Bangladesh sterven nog dagelijks mensen aan diaree, door een gebrek aan hygiëne en toiletten. ‘Het moet als moeder onverdraaglijk zijn je kind te verliezen op deze wrede manier. Ik was onlangs in Bangladesh en toen heb ik ook gezien dat je met zout-suiker-wateroplossingen al een hele hoop kunt doen. En met hygiëne als schone toiletten. Ik hoop dat iedereen naar Luxor komt, zondag of op een andere manier Serieus Request ondersteunt.’ De avond in Arnhem is op 22 december om 20 uur.