Waar de grachtengordel deze week debatteerde in De Balie over parkeertarieven en wat groen voor de buurt en gisteren in De Melkweg het Festival van de Lokale Democratie vierde, zijn in Zuidoost de problemen heel anders, blijkt uit het relaas te midden van het beton van Kraaiennest in de Bonte Kraai, waar een bonte mengeling van culturen stemmen, elkaar ontmoeten en samen lachen. Ondanks de misère waar velen in verkeren.
Werkloosheid
Mensen hebben geen werk, niet alleen de eerste generatie migranten, maar ook de tweede generatie niet. Alle banen in de omgeving van de Arena gaan niet naar mensen uit Zuidoost. Zegt Eric Amonooneizer. ‘Kan ik uw vragen in het Engels beantwoorden? Dat gaat makkelijker. Ik vind stemmen heel belangrijk, voor de stad heb ik ChristenUnie gestemd, voor de bestuurscommissie Platform Zuidoost. De mensen hier kampen met werkloosheid, ze vinden geen werk. veel migranten willen een eigen zaak beginnen. Maar een kleine lening krijgen ze ook niet. Ik hoop dat de ChristenUnie wat kan veranderen. Ik ben zelf christen, daarom kies ik die partij.’
Maar niet iedereen stemt. Het voorspelde opkomstpercentage van 43 procent zou in Zuidoost een enorme opsteker zijn, vindt Roy Ristie, lijsttrekker van D66 in Zuidoost. ‘Hier is het 28 procent. Soms 32, of 34.’ Getooid met button en groene sjaal legt hij mensen uit hoe ze moeten stemmen.
Niet in het stemhokje, maar aan de bar geeft hij uitleg over het biljet aan mensen die niet weten hoe het werkt. De mensen in Zuidoost hebben te maken met uitsluiting. De participatie en zelfredzaamheid staan in Zuidoost onder grote druk, meent Ristie. ‘Als je als oma op je kleinkind past en je hebt een uitkering dan werk je illegaal. Als je je buurman dan helpt met schilderen en je wordt betrapt krijg je een boete. De mensen voelen zich bespied, alleen in hun kleine ruimte zijn ze eigen baas. En dast veroorzaakt spanningen. Hier gaat het niet om erfpachtkwesties of schoon grachtenwater.’
Werken aan opkomst
Rond 13.30 uur hebben in de twee bureaus die de Bonte Kraai telt, circa 280 mensen gestemd. Omdat je overal mag stemmen, is niet te zeggen of dat veel wordt. Vast staat wel dat het na werktijd nog druk kan worden. Maar of het bijdraagt aan een hoger opkomstpercentage waar volgens Ristie alle partijen hard aan hebben gewerkt, is maar de vraag, ‘U hebt de nieuwsberichten vast ook gezien, zegt Miskin.
Het dak er af
Ristie: ‘De mensen komen uit culturen zoals Colombia en Suriname waar 70 procent stemt, tijdens de verkiezingen gaat het dak er af. Auto’s toeteren, het is carnaval. Als ik hier een vlag verkeerd hang, dan heb ik gelijk te maken met dertig handhavers. Maar hij blijft positief. ‘We hebben hard gewerkt aan het opkomstpercentage. Het zou toch mooi zijn als dat het hoogste zou zijn van Nederland’, zegt hij lachend.