Naam, adres en woonplaatsgegevens van bezoekers aan een voorbereidende zitting in de Amsterdamse Staatsliedenbuurtzaak zijn in het dossier van justitie terechtgekomen. Hierbij zaten de kentekens van twee journalisten, en hun woonadres.

STEUN RO

Dat nieuws werd onthuld door de website Crimesite. Eén van de journalisten heeft zich de afgelopen tijd uitgebreid verdiept in de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, op 29 december 2012. Benedicte Ficq, raadsvrouw van één van de verdachten in deze zaak, bevestigt dat de journalist in het dossier voorkomt: ‘Zijn naam staat in het proces-verbaal.’

Kentekens genoteerd

In de Staatsliedenbuurt werden in 2012 twee jonge mannen met automatisch wapens om het leven gebracht. De schietpartij veroorzaakte destijds veel ophef in de stad. De rechtbank hield op 21 maart van het vorig jaar een zogenaamde pro forma-zitting in de zaak, waarop over de voortgang werd beslist. Tijdens die zitting zijn door de politie kentekens genoteerd van auto’s, waarvan de eigenaren met hun naam in het dossier terecht blijken te zijn gekomen. Ook staan er in dit proces-verbaal de personalia van bezoekers aan de zitting, van wie door de beveiliging de identiteitsbewijzen zijn gecontroleerd. Overigens zonder dat deze beveiligers hiervoor toestemming aan de rechtbank hebben gevraagd, laat zij weten.

Hoog risico

Justitie stelt in een reactie vandaag dat de registratie uit het oogpunt van veiligheid is gedaan. Ze geeft aan de vermelding van de naam en gegevens van bezoekers aan de zitting in het dossier van de zaak ‘ten zeerste te betreuren.’

Ze stelt dat identiteitscontroles slechts ‘bij hoge uitzondering’ in zaken met een ‘hoog risicoprofiel’ worden uitgevoerd. De rechtbank bevestigt dat uitgangspunt. Het OM vraagt de procespartijen om de persoonsgegevens niet verder te verspreiden, maar kan de openbaarmaking ‘niet meer terugdraaien’. Een van de twee journalisten waarvan het adres is geopenbaard laat weten het vervelend te vinden dat criminelen nu ‘weten waar zijn familie woont’.

    Joost van der Wegen (1970) is (onderzoeks)-journalist op het gebied van criminaliteit, politie en justitie, inlichtingendiensten, slachtofferschap, en drugsbeleid. Hij publiceerde hierover onder meer in Metro, Panorama, Crimelink en Vrij Nederland. Voor Crimesite schreef hij het boek 'Onder spanning’, over politiewerk en PTSS. In 2018 werden zijn verzamelde misdaadreportages gebundeld in ‘Moordboek’ (Just Publishers).