Agrofood voor 9 miljard monden

President Xi Jinping van China komt niet alleen voor de Nuclear Security Summit naar Nederland. Hij wil zich ook laten informeren over belangrijke agrofood ontwikkelingen. Nederland is hierin nummer 1 van de wereld, en veel hoogwaardige ontwikkelingen komen uit de koker van de Wageningen UR.

Voedselveiligheid is een hot item in China. De run op Nederlands baby-melkpoeder ligt nog vers in ons geheugen, maar het wantrouwen tegen producten van eigen bodem beperkt zich niet alleen tot zuivel in China. Vandaar de grote belangstelling voor agrofood-ontwikkelingen in ons land. Agrofood is een groeibriljant en motor van de Nederlandse economie. In totaal genereert de sector € 48 miljard aan toegevoegde waarde. Dat is goed voor bijna 10% van de Nederlandse economie en werkgelegenheid.

“China ziet in dat je het Nederlandse succes niet zo maar kunt kopiëren”, zegt Ben Geerlings, manager international communications van de Wageningen UR. Het kennis- en researchinstituut dat wereldwijd de status heeft van een ‘Silicon Valley’ op voedingsgebied. “Daarom zoeken ze samenwerking.”

Ketenaanpak

Onlangs vestigde daarom de Chinese zuivelgigant Yili zich al op de campus in Wageningen. “Onze ketenaanpak”, spreekt ze bijzonder aan. Waarom lukt het Nederland om met veel minder runderen, veel meer veilige zuivel van hoge kwaliteit te produceren dan de Chinezen? Daarbij gaat het ook om de hele kringloop op boerderijen.” Nieuw is het overigens niet dat bedrijven de campus opzoeken. FrieslandCampina heeft er ook een research en development center.

President Xi Jinping van China komt niet alleen voor de Nuclear Security Summit naar Nederland

“We gaan ontzettend veel van elkaar leren”, denkt Petra Caessens, manager Campus Development. Niet alleen door de samenwerking met Yili. De universiteit en de onderzoeksinstituten van Wageningen UR hebben veel meer samenwerkingen lopen. “China heeft een gigantische uitdaging op voedselgebied. Miljoenen mensen trekken er naar de steden. Daar kun je bijna niets verbouwen, dus hoe krijg je daar toch op tijd gezonde voeding in de schappen?” Dat heeft impact op de hele infrastructuur van het land. Wageningen UR heeft in Beijing dan ook een groot project lopen om mee te werken aan de oplossingen voor deze uitdagingen.”

9 miljard mensen

“Voor China betekent dat een enorme versnelling op het gebied van kennis en expertise. Dat is hard nodig, als de regering daar bijvoorbeeld de 1 kindpolitiek loslaat.”

“In 2050 wonen er 9 miljard mensen op de aarde. Die moeten we allemaal voeden. Dat betekent dat we twee keer zo veel nodig hebben als nu en dat moeten we produceren met twee maal zo weinig belasting van de aarde”, aldus Geerlings. “Je hebt eigenlijk een tweede planeet nodig.”

Vrucht van samenwerking

De universiteit vaart er wel bij. Geerlings: “Het aantal studenten groeit gestaag en ligt boven verwachting. Zeker ook door de belangstelling vanuit het buitenland. We hebben versneld meer onderwijsgebouwen in gebruik moeten nemen.” Het is de vrucht van jarenlange samenwerking tussen het onderwijs en onderzoeksinstellingen, overheid en bedrijfsleven. Dit gebeurt in Wageningen al heel lang – al voor dat het ‘topsectorenbeleid’ heette.

“Ik heb als student nog meegemaakt dat de gebouwen van de universiteit her en der door de stad verspreid lagen”, zegt Caessens. “Nu ligt alles bij elkaar op de campus. Dat helpt enorm bij de samenwerking van de verschillende afdelingen van Wageningen UR. En natuurlijk ook in de samenwerking met bedrijven die op de campus gehuisvest worden.”

De afstand tussen onderwijs en bedrijven wordt zo  heel klein. “Bij Yili zullen we zien dat er een zwaan kleef aan effect ontstaat”, denkt Geerlings. “Studenten die nu meewerken aan onderzoeken, zouden straks weleens bij het bedrijf kunnen gaan werken.”

President Xi Jinping komt niet naar Wageningen. De kennismaking met de agrofoodsector vindt in het westen van het land plaats. 

Mijn gekozen waardering € -

Ruud Poels schrijft over veranderingen die hij ziet in de nieuwe economie. Hoe vinden mensen en organisaties daar hun weg in? En worden we er gelukkig van?