De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst mag DNA databanken aanleggen onder de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten.

STEUN RO

Met het waarborg dat alleen een super integere VVD minister het uiteindelijk oordeel zal vellen of dit verzameld en gedeeld mag worden met andere diensten in het buitenland.

Dit klinkt allemaal super intimiderend maar stel dat ik u vertel dat dat dus al plaatsvind. Ook in Nederland…

In het privacyonderzoek Data Zonder Grenzen waar ik de mede-auteur van was stelde ik al vast dat Interpol, bijvoorbeeld, dit al lang en breed mag, kan en doet. Zo schrijft Interpol in haar eigen privacyregels:

“INTERPOL serves only as the conduit for the sharing and comparison of information. We do not keep any nominal data linking a DNA profile to any individual. A DNA profile is simply a list of numbers based on the pattern of an individual’s DNA, producing a numerical code which can be used to differentiate individuals.”

Vergelijk dat eens met wat de AIVD zelf stelt op haar website: “Een DNA-profiel (een rijtje van dertig getallen en een X of een Y) dat is bedoeld om te identificeren, geeft geen informatie over bijvoorbeeld haarkleur of afkomst.”

Het is nog net niet door Google Translate gehaald om dit stukje te kunnen tikken, zou je kunnen stellen… Wij als democratie, als rechtsstaat en vrije samenleving vinden het kennelijk prima dat de inlichtingendiensten steeds meer politiek gestuurd gaan worden.

Dat vragen open blijven waar antwoorden noodzakelijk zijn, zoals de 1,8mln Nederlandse gesprekken die de NSA (wel of niet cadeau) heeft gekregen van de AIVD of deze direct door de dienst zijn verzameld, waar ik hier meer over schreef.

Het inlichtingenapparaat dat reeds is opgebouwd en nu in operatie treed is er een waar een gemiddeld dictator jaloers op zou zijn. En de dames en heren politici en bestuurders vergeten dat veiligheid begint met de man of vrouw op straat. Complexe en uitbesteedde ICT diensten (HALLO IBM WATSON) kunnen onmogelijk deze vervangen. Bovendien bezuinig je als voorstander van veiligheid eerst flink op alle veiligheidsdiensten en vervolgens hervorm je ze allemaal. Ik krijg daarbij steeds meer de indruk dat het een Stalinesque ingrepen zijn geweest om elke criticus die binnen de diensten zit op te ruimen om vervolgens vrij je gang te gaan.

Misschien zou daar eens onderzoek naar gedaan moeten worden.