Al duizend reacties na documentaire Robert M.

Al duizend reacties zijn er binnen bij Anker en Anker Advocaten, na de vertoning van de documentaire over de juridische verdediging van kinderverkrachter Robert M. op tv, dinsdagavond. Op Uitzending Gemist is de documentaire binnen zestien uur al 13.000 keer bekeken.

Per sms, whatsapp, mail en telefoon stromen de reacties op de film binnen, zegt Leeuwarder advocaat Tjalling van der Goot die  – met Wim Anker – de pedoseksueel bijstond in ‘s lands meest geruchtmakende zedenzaak ooit.

En voor de verandering: ze waren positief en dat vindt het kantoor fijn, na alle bagger die het eerder over zich heen kreeg. Tijdens de strafzaak kreeg het kantoor nog 5.000 negatieve en ronduit dreigende reacties binnen. ‘Die negatieve reacties moet je nu met een loep zoeken’, zegt Van der Goot.

Grootste zedenzaak

In de film De Verdediging van Robert M. laten filmmakers Meral Uslu en Maria Mok zien hoe de rechtsstaat op haar grondvesten dendert in Neerlands grootste zedenzaak ooit. Zij volgden de zaak vanaf het begin, ze laten zien hoe de advocaten hun werk doen, tonen de verdachte van dichtbij en laten het publieke debat zien.

Trailer

Daar waar een verdachte door de rechter wordt veroordeeld, komen er in deze zaak enorme krachten vrij. Zoals uiteraard een enorme media-aandacht, pogingen van bewindslieden om wetgevingsaanpassingen al in een lopende zaak toe te passen en een burgemeester die de documentairemaaksters verzoekt te stoppen met het maken van de film.

Huiveringwekkend

Daarbij roept deze film onwillekeurig de vraag op in hoeverre de rechtsstaat geldt voor iedereen – van kruimeldief tot kinderverkrachter -, zonder begrip te tonen voor de dader overigens. Tegelijk is deze zaak anders dan alle anderen. M. heeft meer dan tachtig kinderen misbruikt, en er zijn kinderen meerdere malen misbruikt, zoals een kind meer dan negentig keer. M. koos de kinderen zo jong omdat ze hem niet zouden kunnen verraden. ‘Het is huiveringwekkend’, zegt filmmaakster Meral Uslu.

Van der Goot is blij met de film en alle positieve reacties. Advocaten dienen immers de rechtsstaat. Artikel 18 van de grondwet zegt ‘Eenieder heeft recht op verdediging, ongeacht de aard van het misdrijf.’  Toch  moet het advocatenkantoor zich in lezingen, maar ook op straat vaak verantwoorden voor hun werk.

Tekst & uitleg

Van der Goot is blij dat een breed publiek dat nu heeft kunnen zien. ‘We hebben kunnen laten zien wat we doen en welke krachten er vrij komen. Het is prettig dat de mensen daar nu positief op reageren. Na alle bagger die we over ons heen kregen, zeggen mensen nu: we vinden het juist heel goed wat jullie doen.’ De NCRV heeft geen reacties gekregen, hoewel er op twitter flink over is gediscussieerd, zegt een woordvoerder.

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.

Geef een reactie