Albanese asielzoekers komen vanuit Duitsland naar Nederland

Elke maand groeit het aantal Albanezen dat naar Nederland komt om asiel aan te vragen, ook al maken ze geen enkele kans. Nu komen er zelfs mensen naar Nederland die in andere landen zijn afgewezen.

In de loop van dit jaar zijn er 45.000 Albanezen naar Duitsland gegaan om asiel aan te vragen. Ook al wordt 99 procent van deze asielaanvragen in Duitsland afgewezen, is er slechts een fractie van de Albanezen terug gestuurd naar het land van herkomst. Sommige van de mensen die in Duitsland asiel aanvraagde, zijn nu doorgereisd naar Nederland om het hier opnieuw te proberen.

Volgens de IND duurt een asiel verzoek minstens zes maanden, maar moet gezegd worden dat de aanvragen van Albanezen bijna geen kans van slagen hebben. Dit komt doordat de zogenaamde Dublin regels van de EU vaststellen dat het land waar de eerste asielaanvraag wordt gemaakt, verantwoordelijk is voor de behandeling van het verzoek. In dit geval is een asielaanvraag voor Albanezen nutteloos, aangezien de meeste Albanese asielzoekers een aanvraag hebben gedaan in Duitsland voordat ze naar Nederland zijn gegaan.

Agim, 44, een asielzoeker uit de Albanese stad Lezha, vertelde Reporters Online dat Nederland het tweede land is waar hij asiel heeft aangevraagd. “Ik heb het eerder geprobeerd in Duitsland. Zij verwierpen onze aanvraag en vroegen mij en mijn familie en om terug te gaan naar Albanië. Maar ik wil nooit meer terug naar Albanië, dat is de reden waarom ik besloten heb om naar Nederland te komen om opnieuw te proberen te gaan.”

Familie mee

Arif, een man uit de stad Elbasan, vertelde Reporters Online dat na zijn verzoek in Duitsland werd afgewezen en dat hij naar Nederland kwam om opnieuw te proberen. Hij nam ook zijn familie met hem mee, die niet bereid was om terug te gaan naar Albanië.

“In Albanië de situatie is erg slecht en ik kon er niet langer blijven, dat is de reden waarom ik asiel heb aangevraagd,” zei hij. “De (Albanese) regering heeft ons leven erg moeilijk gemaakt. Moet ik eerst mijn energie rekening betalen voordat ik voor mijn kinderen eten koop? Ik kan dat niet, dus ik moest vertrekken,” voegde hij eraan toe.

Is Nederland te maken met een sterke toename van het aantal asielzoekers uit de hele wereld. Het aantal asielaanvragen uit Albanië is ook gestegen. Afgelopen tijd vroegen 431 Albanezen asiel aan in de eerste negen maanden van 2015. Ter vergelijking met afgelopen jaren is dat een flinke groei, aangezien in 2014 86 Albanezen asiel aanvraagden en in 2013 slechts 32.

Deze cijfers betreffen alleen het aantal asiel aanvragen die officieel zijn ingediend, en niet die van mensen die in de tijdelijke crisis locaties verblijven. Het totale aantal Albanezen dan momenteel in Nederland verblijft, is daarom onbekend.

Alle asielzoekers, ook degenen die de eerst asiel aanvraag in een ander land hebben gedaan, moet dezelfde procedures doorlopen. Als gevolg van het gebrek aan ruimte in de reguliere asielcentra worden veel asielzoekers worden tijdelijk ondergebracht in andere locaties. Het zijn dit soort asielzoekers, die met geen enkel perspectief in de kampen worden ondergebracht en zo capaciteit bezet houden voor mensen die uit oorlogsgebieden komen.

 

Mijn gekozen waardering € -

Vincent Triest is de enige Albanese correspondent werkzaam in Nederland. Geeft duiding aan gebeurtenissen in de Balkan en volgt op de voet de ontwikkelingen in Albanië, Macedonië en Kosovo. Corruptie, politieke intriges op de Balkan en de Europese integratie van de regio zijn de belangrijkste onderwerpen waar hij over schrijft.