Unite is dezer dagen niet het juiste woord in de Verenigde Staten, devide des temeer. De verschillen tussen de democraten (rood/links) en republikeinen (blauw/rechts) zijn momenteel zo groot, dat supporters aan beide zijden geen middel uit de weg gaan om hun overtuigingen uit te dragen. Het land maakt zich zodoende op voor een, mogelijk, uiterst gewelddadige verkiezingsdag.

STEUN RO

De sfeer in Amerika is grimmig nu zittend president Donald Trump en zijn opponent, voormalig vicepresident Joe Biden, de eindstreep naderen. Dinsdag mogen inwoners voor het laatst naar de stembus, nadat ruim 90 van de in totaal 328 miljoen Amerikanen dat de afgelopen week al deden, middels een ‘early vote’ per post of in het stemlokaal. Een miljoen daarvan komt uit New York en drieënhalf miljoen uit het naastgelegen New Jersey, waardoor men er nu al op 88% van het totaal aantal stemmers uit 2016 zit. Het belang van de verkiezingen lijkt daarmee groter dan ooit. Ter vergelijking met vier jaar geleden: ongeveer honderd miljoen mensen nam toen niet eens de moeite om zijn of haar biljet in te vullen. Trump won uiteindelijk met 62.984.828 stemmen tegenover de 65.853.514 van Hillary Clinton. Die laatste legde het echter af op het aantal kiesmannen in grotere staten. Daarnaast gingen 6.674.811 stemmen naar andere kandidaten dan deze twee koplopers.

Wie dezer dagen een rondje maakt door New York, de stad van Trump maar doorgaans overwegend blauw gekleurd, hoeft weinig moeite te doen om voor- en tegenstanders van beide heren tegen het lijf te lopen. In tegenstelling tot de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland, leeft het kiezen van een nieuw regeringshoofd er meer en zijn de uitingen ook diverser. Televisiestations en nieuwsmedia kiezen soms openlijk een kant door een kandidaat te ‘endorsen’ en reclamespotjes waarin tegenstanders als ‘onbetrouwbaar’ worden weggezet vinden gretig aftrek. Op straat zijn verschillende leuzen vindbaar, zoals ‘Deport Trump’ of ‘We don’t need Sleapy Joe’ en een marktkoopman verkoopt pro- en anti-Trump en Biden buttons.

Hij wil me vermoorden
In Central Park komen we een man van middelbare leeftijd tegen met over zijn schouder een grote Amerikaanse vlag en in zijn hand een megafoon. De verschillende stelletjes die er rondlopen voor het maken van hun huwelijksfoto’s ten spijt, schreeuwt de fanatiekeling met energie zijn gedachtegoed de ruimte in. ‘Ik voel me beledigd omdat deze man niet wil dat ik herrie maak en mij wil vermoorden’, roept hij luidkeels nadat een omstander hem voorzichtig uitlacht. Een voorbijgangster pakt haar telefoon erbij en filmt het tafereel. Nadien verklaart ze: ‘Wanneer ik tegenwoordig iemand met een Amerikaanse vlag zie rondlopen, dan maakt dat me dat doodsbang. Dat soort mensen vertegenwoordigen de niet-democratische kant van dit land. We hebben onze democratie voor lief genomen omdat we niet beter weten. Als de afgelopen vier jaar ons niet hebben wakker geschud, dan weet ik niet wat er nog meer voor nodig is.’

Ze vervolgt: ‘East- en West-coast stemmers uit New York en Californië zijn zich bewust van het gevaar van Trump. Wij leefden al zolang met deze man en hebben ingezien dat hij helemaal niet zo extreem welvarend is. Eerder een leugenaar, een bedrieger. Het midden van het land is er echter nog steeds van overtuigt dat hij opkomt voor de vergeten, gewone man en zal daarom op hem stemmen.’ De vrouw geeft haar stem aan Joe Biden, beseffende dat de man al op leeftijd is. ‘Mocht hem iets overkomen, dan heb ik er het volste vertrouwen in dat zijn running-mate Kamala Harris het ook goed zal doen. Ze is het rolmodel dat Amerika nodig heeft in een tijd van rassenverdeeldheid.’

Ogen geopend
Trump-supporters waarderen de nieuwe manier van politiek bedrijven van de huidige president en geloven dat het land niet meer terug kan naar hoe het er vier jaar geleden voor stond. ‘Biden is er alles aan gelegen om de klok vier jaar terug te zetten, maar voor zover ik weet moet de tijdmachine nog worden uitgevonden’, zegt een van hen. ‘Trump heeft onze ogen geopend door letterlijk de sloten van het witte huis te verwijderen en af te rekenen met de gevestigde orde. Wanneer deze president iets op zijn hart heeft, dan krijgen we dat direct te horen via zijn Twitter account. Onder Biden zal er het gedraai van weleer terugkomen. Daar zit niemand op te wachten.’

De spanningen tussen beide kampen lopen hoger op naarmate verkiezingsdag, en daarmee de uitslag, dichterbij komt. Sinds de dood van George Floyd en de opkomst van de Black Life Matters beweging, zijn demonstraties van alledag. Triest dieptepunt van het huidige klimaat zijn de schietpartijen tijdens Halloween in Harlem en The Bronx, afgelopen zaterdag. Daarbij raakten een 38-jarige vrouw en een kind gewond tijdens een avondje ‘trick or treat’ langs de deuren. Het gevolg van een ruzie tussen twee rivaliserende bendes, maar waarbij onschuldige slachtoffers werden gemaakt. Beide werden overgebracht naar het ziekenhuis waar hun schotwonden geen fatale gevolgen bleken te hebben.

Beeld van deze tijd
De verwachting is dat de verkiezingen de sluimerende onvrede opnieuw tot een kookpunt brengen. Op en rond Times Square barricaderen winkeliers hun ruiten met houten schotten, uit angst voor nieuwe rellen. ‘Wij gaan zelfs helemaal dicht, zoals we dat de afgelopen weken al een aantal keren hebben moeten doen tijdens protesten’, laat een lokale verkoper weten. ‘Meer dan eens sneuvelt er hier de laatste tijd een ruit omdat burgers hun woede willen ventileren. Over wat dan ook. De verkiezingen, rassenhaat, meer geld voor studenten. Wij weigeren daar nog langer het slachtoffer van te zijn.’

De NYPD gedoogd vreedzame groepen jongeren die met spandoeken langs, voornamelijk, 5th en 6th avenue en de bekende pleinen trekken en grijpen alleen in wanneer het uit de hand dreigt te lopen. ‘Het is het beeld van deze tijd’, verklaren ze. Ondertussen neemt ook hoofdstad Washington DC haar maatregelen. Winkeliers plaatsen er eveneens houten schotten voor etalages en rondom het Witte huis zijn zondag tijdelijk grote, zwarte hekken geplaatst. Zo komt die gewenste muur van Trump voor de president zelf wel heel dichtbij.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -