Amerika allesbehalve voetbalgek? Dat lijkt langzaam te veranderen. Clubs als New York City FC, Atlanta United en L.A. Galaxy kiezen steeds meer voor een professionelere aanpak met dito spelers en trainers, en David Beckham (45) richtte met Inter Miami zelfs een compleet nieuwe vereniging op. In de straten van New York een stukje Hollands glorie, nu er sinds kort een meer dan levensgrote beeltenis van Johan Cruijff prijkt.

STEUN RO

Johan Cruijff speelde maar twee jaar in Los Angeles en Washington en Diego Maradona zette als voetballer überhaupt nooit voet op Amerikaanse bodem. Het voetbal overbrengen in het land van de onbegrensde mogelijkheden lukte hen dus niet, maar toch werden zij onlangs vereeuwigd aan de voet van de Manhattan Bridge. Sinds een paar maanden prijken de twee naast elkaar op een muur naast indoor voetbalcafé The Ground. Dé verzamelplek van verstopte voetbalfans in Lower Manhattan.

Kunstenares BKFoxx maakte de levensgetrouwde muurschilderingen in opdracht van de eigenaren, legt manager Miri Götz uit. Enkele jaren geleden emigreerde ze vanuit Duitsland naar New York en kwam ze op deze plek te werken. ‘In Europa zijn we wat gekker op voetbal dan hier het geval is, maar door het overlijden van Maradona is het bij ons plotseling een gekkenhuis. De muurschilderingen trokken al veel bekijks, maar na de dood van onze beroemde Argentijn heeft men er hier een ware herdenkingsplek van gemaakt. Bloemen, vlaggen, shirtjes en kaarsen vullen nu de steeg naast ons gebouw.’

Te vroeg gestorven
Miri vervolgt: ‘Samen met Cruijff en George Best, die ook staat afgebeeld, staan hier de beste voetballers die ooit geleefd hebben op een rij. Wij Duitsers hebben natuurlijk een gezonde rivaliteit met jullie Hollanders, maar we zullen altijd respect hebben voor de mensen die het voetbal op de kaart hebben gezet. Jullie Johan was een van de grootste talenten, als speler en als trainer, en is met zijn 68 jaar helaas veel te vroeg gestorven. Net als Maradona en Best die slechts 60 en 59 werden. Momenteel werken we aan meer kunstwerken op onze muren. De beeltenis van trainer Alex Ferguson (78) is net af. Hierna volgt het portret van Arsène Wenger (71), Zinedine Zidane (48) en Luis Figo (48).

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -