Ithaca/Washington D.C.- Op zaterdag 8 juni 2019 hamerde het Amerikaanse veilinghuis Finger Lakes (Ithaca, NY) een aan Hitler toegeschreven werk af op $700.

STEUN RO

Het was de 83ste Hitler die in 2019 bij veilinghuizen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Peru en Duitsland opdook. En het werk was even vals als alle andere Hitlers uit 2019.
Op dezelfde veiling werden ook 772 andere werken, alle toegeschreven aan zeer bekende kunstenaars als Marc Chagall, Gustav Klimt, Vincent van Gogh, Banksy, Pablo Picasso, Sallvador Dali, Piet Mondriaan, Andy Warhol enzovoort, en alle even vals als de ‘Hitler’, voor bedragen van $ 110 tot $ 15.000 verkocht werden. De totaal omzet bedroeg $ 263.120,-.

Een woordvoerder van Banksy bevestigde vandaag dat alle vijfentwintig aan Banksy toegeschreven kunstwerken die op deze veiling verhandeld waren, beslist niet door Banksy gemaakt zijn.

Omdat ook de andere kunstwerken vrij eenvoudig als vervalsing te herkennen zijn – ongeloofwaardig lage startprijzen, niet kloppende signaturen, zeer schimmige herkomst – is de FBI inmiddels een onderzoek begonnen naar het veilinghuis en de aanbieders van deze werken.

In november 2018 werd veilinghuis Finger Lakes al veroordeeld tot het betalen van $249.739,- aan boetes en schadevergoedingen. Dit nadat meerdere mensen aangifte gedaan hadden dat het bedrijf de opbrengsten van geveilde voorwerpen niet uitbetaald had.

Vervalsersbende?

Bron afbeelding links Bundesarchiv Berlin. Bron afbeelding rechts veilinghuis Finger Lakes.

Soortgelijke veilingen, met tientallen aan bekende kunstenaars toegeschreven werken en een valse Hitler die opmerkelijke overeenkomst vertoonde met de afgelopen zaterdag geveilde Hitler, werden eerder dit jaar in Peru georganiseerd. Dat en de hoeveelheid vervalste werken doet vermoeden dat een internationaal opererende criminele organisatie meerdere vervalsers aan het werk heeft gezet en op een ongekend grote wijze de vervalsingen probeert te vermarkten.

© Bart FM Droog, 2019

Onderzoeksjournalist, dichter en samensteller van de Nederlandse Poëzie Encyclopedie. Werkt aan een boek over het Hitler-de-kunstenaar en het nazivervalsingencircuit.