Het Amerikaanse leger wordt er vaak van beschuldigd overal aanwezig te zijn waar er olie is. Dit komt uiteraard door een als opvallend beschreven Amerikaanse aanwezigheid in conflicten in olierijke gebieden. Veel van deze conflicten – waaronder de invasie van de VS in Irak (2003), en de huidige Amerikaanse aanwezigheid in Syrie, waarin voormalig president Trump de oprichting van een omstreden Amerikaans oliewinbedrijf genaamd Delta Crescent Energy goedkeurde – zijn dan ook regelmatig beschreven als “klassieke olieoorlogen”. Als Amerikaanse soldaten dan – per ongeluk – een olijfoliefabriek binnenvallen, zorgt dat natuurlijk voor veel hilariteit.

STEUN RO

Soldaten van de 173e Airborne Brigade hebben per vergissing een werkende olijfoliefabriek in Bulgarije ‘in beslag genomen en beveiligd’ als onderdeel van een grootschalige NAVO-oefening, bedoeld om ‘Russische militaire agressie in Oost-Europa af te schrikken’. Echter, dit was helemaal niet onderdeel van het plan.

De fabriek die plantaardige olie produceert bevindt zich in het dorpje Cheshnegirovo, op een kleine afstand van Plovdiv, en ongeveer 20 kilometer van het oefenterrein.

Een video gepubliceerd door Bulgaars journaliste Dilayna Gaytandzhieva toont beveiligingscamerabeelden van de inval. Je ziet de zwaarbewapende militairen de fabriek betreden, met de geschrokken medewerkers als makke lammetjes zittend op een pallet. Zij zullen hun ontmoeting met de Amerikaanse paratroopers niet snel vergeten.

“Op 11 mei betraden en ontruimden soldaten een gebouw naast het vliegveld waarvan zij dachten dat het deel uitmaakte van het oefenterrein, maar dat werd bewoond door Bulgaarse burgers die een privébedrijf runden”, aldus een verklaring van het Amerikaanse leger die vandaag werd vrijgegeven. “Er zijn op geen enkel moment wapens afgevuurd tijdens deze interactie”.

De medewerkers van de fabriek zijn echter flink geschrokken. “Al mijn werknemers ervaren enorme stress. Hoe kunnen ze zo’n invasie verdragen? Ik denk dat ze beledigd zijn,” vertelde eigenaar Marin Dimitrov de media.

Hilarische commentaren

Beelden van de inval zijn inmiddels via social media aardig verspreid. De commentaren liegen er niet om, en ook de memes mogen weer uit de kast.

Van de “de yankees zagen een bordje met ‘olie’ en konden het niet laten!”, “leer die mannen kaartlezen!”,misschien wilden ze spaghetti maken voor avondeten?”, “me and the boys decides to raid a factory, heard there was oil there” tot “Als Amerikaan zijnde, kan ik beamen dat het woordje ‘olie’ deze manschappen in verwarring heeft gebracht” zoemt het in de comments op social media.

 

Een van de memes die gepubliceerd werd na het verschijnen van de beelden.

Diplomatieke rel?

Hoewel er overzees flink om het incident gelachen wordt, zijn de Bulgaren er zelf minder blij mee.

“Het is ontoelaatbaar dat het leven van Bulgaarse burgers wordt verstoord en in gevaar gebracht door militaire formaties, of die nu Bulgaars zijn of tot een buitenlands leger behoren,” zei president Rumen Radev in gesprek met minister van Defensie Georgi Panayotov en luitenant-generaal Lyubcho Todorov, commandant van de gezamenlijke strijdkrachten.

In een reactie op de inval van Amerikaanse soldaten in een productieatelier, verklaarde Bulgaars president Radev dat hij een grondig onderzoek naar het incident verwacht, de bekendmaking van de namen van de verantwoordelijke functionarissen en een herziening van de organisatie en de veiligheidsmaatregelen.

“De oefeningen met onze bondgenoten op het grondgebied van Bulgarije moeten bijdragen tot het opbouwen van veiligheid en vertrouwen in de collectieve defensie, en mogen geen spanningen veroorzaken”, aldus Radev in de Bulgaarse media.

Bulgaarse televisiekanaal NOVA publiceerde een uitzending waarin de fabriekseigenaar en de aanwezige medewerkers aan het woord kwamen. Deze gaven aan een rechtszaak tegen de verantwoordelijken aan te willen spannen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -