‘Verdringing’ vaste banen door ZZP’ers is fabeltje

Onze zondagse selectie van wat in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat zzp'ers raakt.

Verdringing van werknemers door ZZP'ers? Een nieuwe analyse van CBS-cijfers wijst uit dat daarvan amper sprake is. Dat en meer, in week 20 van 2015.

Het aantal zzp'ers is de afgelopen jaren weliswaar flink toegenomen, maar het aantal vaste banen is nog veel harder gedaald. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van CBS-cijfers over de afgelopen jaren, die deze week werd gepubliceerd door het kennisplatform ZiPconomy.

Tegenstanders van flexibilisering menen zeker te weten dat vaste banen verdwijnen doordat er steeds meer zzp'ers komen. Daarom bedenken ze van alles om het voor mensen minder aantrekkelijk maken zzp'er te worden. Bijvoorbeeld het afschaffen van de zelfstandigenaftrek.

Maar nu blijkt dat sinds 1998 werkgevers meer banen hebben geschrapt dan dat er zzp'ers zijn bijgekomen. Daar kun je van ales van denken, maar 'verdringing' kun je dat niet noemen. 

Insiders vermoedden al langer dat dat laatste wel eens het geval kon zijn. Maar nu heeft voor het eerst iemand het goed uitgezocht. Met name door de cijfers uit te splitsen naar opleidingsniveau.

Als je kijkt naar het aantal vaste banen voor lager- en middelbaar opgeleiden, dan zie je dat dat sinds 1998 fors is gedaald terwijl het aantal zzp'ers in die categorieën nauwelijks of niet is toegenomen.

Heel anders is het beeld voor hoger opgeleiden. In die categorie zit de grootste stijging van het aantal zzp'ers. Maar wat blijkt: het aantal vaste banen voor hbo'ers en wo'ers is bijna net zo hard gestegen.

Als puntje bij paaltje komt, is er van een verschuiving van vaste banen naar zelfstandigen en flexwerkers alleen sprake in de specialistische zakelijke dienstverlening en in het onderwijs.

Wie meer vaste banen wil, bereikt dat dus niet door zzp'ers te bestrijden. Dat treft alleen maar goedwillende mensen die in plaats van hun hand, hun eigen broek proberen op te houden.

VERDER IN HET NIEUWS

Zelfstandigen passen ervoor verzekeraars te spekken

Het kabinet zou zelfstandigen zonder personeel willen verplichten zich te verzekeren tegen de gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid. Deze week kwamen de resultaten naar buiten van maar liefst twee onderzoeken waaruit blijkt dat inderdaad maar heel weinig zzp'ers zich verzekeren.

Maar uit de eerste enquete, van ZZP Barometer, komt ook naar voren dat diezelfde zzp'ers ondertussen wel geld opzijleggen om tegenvallers op te vangen. En niet zo'n beetje ook. Samen zouden ze momenteel maar liefst over 11,4 miljard euro aan reserves beschikken.

En uit het tweede onderzoek, van Delta Lloyd (aan de vergetelheid ontrukt door OndernemersFacts) blijkt dat zzp'ers niet de enige zijn die hun bekomst hebben van verzekeringen. Ook veel ondernemers mèt personeel passen ervoor de kassen van de verzekeraars te spekken en bouwen liever zelf reserves op die zij naar eigen goeddunken kunnen inzetten.

Natuurlijk doen ondernemers er goed aan zich financieel in te dekken tegen de risico's die ze loopt in het economisch verkeer. Maar dat moeten ze vooral doen op een manier die past bij hun situatie. Een aparte verzekering voor elk risico is niet slim. En ondernemers daartoe verplichten, zoals het kabinet wil, is écht de kar achter de wagen spannen.

Gemeentes sluiten zelfstandigen uit van schuldhulpverlening

De economie trekt aan en de meeste zelfstandigen zien hun omzet weer toenemen. Maar er zijn er helaas ook die het niet meer op eigen houtje redden. Gelukkig kunnen ze dan terecht bij de gemeente, voor schuldhulpverlening. Of toch niet?

Deze week bleek uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Schuldhulpverlening dat veel gemeentes juist zzp'ers en andere zelfstandigen daarvan uitsluiten. Alsof ze denken: "Had u maar geen ondernemer moeten worden, eigen schuld dikke bult."

Wie wordt afgewezen en nog puf heeft kan daar herrie over schoppen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten mogen er geen categorieën burgers op voorhand worden uitgesloten en moet iedere aanvraag op zich worden beoordeeld. Beroep je daarop. En als je het in je eentje niet trekt, vraag dan hulp. Bijvoorbeeld van MKB Doorstart. Hoe eerder hoe liever.

Hoezo: 2,1 miljoen banen van zelfstandigen?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam deze week met nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt. De werkgelegenheid groeit echt maar mondjesmaat.

Banen voor werknemers komen er bijna niet bij. Maar ondertussen zouden er wel 2,1 miljoen banen voor zelfstandigen zijn. Hoe kan dat, als er minder dan 900.000 zzp'ers zijn?

Dat komt doordat het CBS is overgestapt op een nieuwe, Europese definitie van het begrip 'baan'. Tegenwoordig is dat zo ongeveer alles waar iemand geld mee verdient. Ook al is het maar voor een paar uur in de week.

Een zzp'er die twee dagen in de week voor de radio werkt, twee dagen aan haar webwinkel besteedt en ook nog een dag ijsjes verkoopt, heeft voor het CBS niet een, niet twee, maar wel drie banen.

Dat kún je zo afspreken, als statistici onder elkaar. Maar mensen die gewoon willen snappen wat er in de werkelijkheid aan de hand is, hebben drie keer niks aan zulk gegoochel.

 

Pierre Spaninks schrijft (bijna) iedere zondag over zzp’ers. Klik hier voor een overzicht en hier voor een abonnement.

 

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.