Predikant Dick Looijen (63) is de vader van Evita Looijen (37) die in Bo, Sierra Leone, als verpleegkundige Ebola-patiënten verzorgt en andere verpleegkundigen opleidt. ,,Het is doodeng werk, ja. Maar we zijn door Evita goed voorbereid op haar missie. Ze heeft ons stap voor stap geïnformeerd over haar besluit – daar vroeg ze ook feedback op. Wij hebben gezegd: ‘Als je denkt dat je het kunt en moet doen, ga vooral.’”

STEUN RO

,,Evita heeft eerder voor Artsen zonder Grenzen in Afghanistan gewerkt. Het geweld en de dreiging daar waren onbestemder. Ik hield continu het nieuws in de gaten. Deze keer is dat anders. Het gaat over je eigen verantwoordelijkheid nemen.

,,Artsen zonder Grenzen gaat zeer zorgvuldig en verantwoord te werk, neemt geen risico’s en hanteert strenge voorschriften. De medewerkers wisselen elkaar steeds af. Ze mogen maximaal een uur lang een beschermend pak dragen. Het is er al gauw 40 graden, dus ze drijven van het zweet. Hun handen zijn doorweekt van het chloor – iedere aanraking wordt vermeden. Ze houden elkaar in de gaten – ze vragen elkaar steeds of ze het nog trekken. Als ze over zes weken terugkeert, ga ik haar ophalen van Schiphol, maar knuffelen en zoenen mag niet. Aanraken liever ook niet.

,,Angst is juist je redding, zegt Evita. Zakt dat weg, dan word je misschien onachtzaam of gemakzuchtig. Ze lijkt niet eronder te bezwijken. Ze leeft op van dit werk, omdat ze nu de vrijheid en de ruimte krijgt om te doen waar ze goed in is. Ze is dankbaar dat ze het mag doen.

,,In het begin reageerden familie en vrienden vooral met vragen als: ‘Heeft het wel zin en wat zijn risico’s?’ Mijn dochter is daar nu anderhalve week en stond met haar verhaal in Trouw, op de voorpagina. Nu laten mensen ook hun bewondering zien.