Argentinië wint rollercoaster WK finale van Frankrijk

In een zinderende finale (3-3) van het WK voetbal in Qatar heeft Argentinië, na verlenging met penalty’s gewonnen van de onttroonde wereldkampioen Frankrijk (2018). Sterspelers Lionel Messi en Kylian Mbappé bepalen de wedstrijd. Argentinië is de terechte wereldkampioen, over de gehele wedstrijd gezien hebben zij het beste van het spel. Deze finale is reclame voor het voetbal. Veel mooie doelpunten, topspanning en een sensationeel scoreverloop.

De eerste helft komen de Argentijnen sterk uit de startblokken. Alleen al in de eerste helft zijn er wel vijf doelpogingen, Frankrijk zet daar slechts éen schot op doel tegenover. De Fransen krijgen vaak kritiek dat zij bulken van het talent, maar nooit helemaal naar hun vermogen spelen. Met topspelers als Mbappe, Griezmann, Coman, Benzema (geblesseerd) en Dembélé om er enkele te noemen. Ze opereren vanuit een gesloten defensie, om dan te loeren op een kans door er  met snelle counters uit te komen. In 2018 waren zij met deze spelopvatting van coach Dechamps, erg succesvol en wonnen de WK finale van Kroatië met 4-2.

5-3-2

Het lijkt of bondscoach Louis van Gaal zich hierdoor laat inspireren en het 5-3-2 systeem met vleugelverdedigers toepast dit WK. Wingbacks die eveneens middenvelders kunnen worden als de ruimte er is. Tegen de Verenigde Staten (3-1) pakt dit goed uit met excellente wingbacks Dumfries en Blind. Beiden vleugelverdedigers scoren en geven assists. Maar tegen Argentinië in de kwartfinale werkt het niet, daar troeft Argentinië Oranje af op passie en strijdlust. Bovendien kan het middenveld met de defensieve De Roon, De Jong en Gakpo geen potten breken.

Penalty’s

Die wedstrijd heeft veel gelijkenissen met de finale gisteren. Argentinië komt zowel tegen Oranje als Frankrijk met 2- 0 voor, de tegenstander slaat verassend terug tot 2-2. Argentinië is sterker in de verlenging en wint beide keren met strafschoppen.

Opvallend is dat Argentinië de scheidsrechter bepaald niet tegen heeft dit toernooi. Drie maal krijgt Argentinië een makkelijk gegeven penalty in de beginfase. Tegen Oranje (kwart finale), Kroatië (halve finale) en gisteren weer tegen Frankrijk. Nogal dubieus op zijn zachts gezegd, zelfs de VAR wordt niet altijd geraadpleegd. Ook maakt Messi tegen Oranje hands wat niet wordt bestraft.

Kylian Mbappé

Argentinië speelt goed en Frankrijk komt er in de eerste helft niet aan te pas. Met name Angel di Maria speelt uitstekend als linksbuiten. Voortdurend maakt hij aanvallende acties en neemt met een  knap schot uit een moeilijke hoek de 2-0 voor zijn rekening. Daarvoor heeft Lionel Messi met een bekeken penalty gescoord, Di Maria werd gehaakt door Dembélé.

Pas in de 80e minuut ontwaakt wereldkampioen Frankrijk. De razendsnelle Kylian Mbappé scoort koelbloedig uit een penalty. Kort daarna een prachtige aanval van de Fransen, met een halfvolley fantastisch afgerond door diezelfde Mbappé.

Robben

Als het echt moet staan de absolute sterspelers op, dat blijkt weer. Dan krijgt de Franse aanvaller Kuolo Muani nog een uitgelezen kans om op het eind van de 2e verlenging Frankrijk naar de wereldcup te schieten. Alleen voor keeper Martinez, schiet hij hard tegen zijn uitgestoken been aan. Die actie doet denken aan de teen van Iker Casillas, de keeper van Spanje die net redde op een schot van Arjen Robben in de finale Spanje-Oranje in 2010.

Vechtlust

In de verlenging zijn de Argentijnen ook beter dan Frankrijk en dankzij penaltykiller keeper Martinez wint Argentinië opnieuw met strafschoppen. Nooit fijn om de belangrijkste wedstrijd in het voetbal met penalty’s te verliezen. Al met al verdiend, want Argentinië is over de hele wedstrijd gezien heer en meester. Vooral door hun sterke mentaliteit, fysieke kracht en gedreven passie. Soms gaat die vechtlust té ver in hun wil kost wat kost te winnen.