
Mijnbouw, klimaatverandering, radicaal-rechts; de Sami voelen zich belaagd
Na jaren van gedwongen assimilatie beleven de Sami een culturele revival. Maar in sommige ogen hindert het van oorsprong nomadische volk de economische vooruitgang.
Na jaren van gedwongen assimilatie beleven de Sami een culturele revival. Maar in sommige ogen hindert het van oorsprong nomadische volk de economische vooruitgang.
Op 12 februari gaf de rechter PAX, The Rights Forum en Oxfam Novib in hun zaak tegen de Nederlandse staat in hoger beroep gelijk: Nederland moet stoppen met het leveren van F-35 gevechtsvliegtuigen. De drie organisaties werden bijgestaan door advocaat Liesbeth Zegveld, bekend van eerdere zaken van oorlogsslachtoffers tegen de staat. Ze is een van de weinige advocaten die dit soort zaken voert. “En dat geldt zelfs bijna wereldwijd,” zegt Zegveld aan de telefoon, op de vrijdag vóór de uitspraak rond de F-35 gevechtsvliegtuigen.
Rechten voor de natuur om die natuur te beschermen, is dat eigenlijk wel een goed idee?
Munir Nuseibah heeft het druk. De jurist is docent internationaal recht aan de enige Palestijnse universiteit in Jeruzalem, de Al-Quds Universiteit. Daarnaast is hij mensenrechtenadvocaat en documenteert hij – als directeur van het Community Action Center – mensenrechtenschendingen tegen de Palestijnen, zoals het niet kunnen registreren van je pasgeboren kind en gedwongen uithuisplaatsingen.
Gebrek aan water wordt onterecht als louter een gevolg van klimaatverandering neergezet, het is ook een ongelijkheidsprobleem.
“Please madam, how can I make you trust me?” Verrast keek ik naar Agaba, die smekend op zijn knieën viel. We waren op een straathoek in Fort Portal, een kleine stad in het westen van Oeganda. Fort Portal is omgeven door theeplantages en wildparken, maar veel mensen leven onder de armoedegrens. Ik had de 12-jarige Agaba net verteld dat ik hem niet meer vertrouwde en dat ik even niets meer kon betalen. Nu hij op zijn knieën zat en me zo oprecht en eerlijk aankeek, was ik verward.