Brazilië in beeld: Avenida Tiradentes, São Paulo

VISUEEL ESSAY // Beeld baart woord! Vanaf vandaag elke zaterdag een onverwachte blik op Brazilië, voorzien van tekst en uitleg. Deze week: de stad als canvas.

September 2012; een stralende lentemorgen in São Paulo. Ik ben op zoek naar een favela waar een uitslaande brand onlangs tientallen huizen in de as heeft gelegd als een onverwacht stukje stadslandschap me opeens de adem beneemt.

De felle stripkleuren tegen de strakblauwe ochtendhemel, de krasheid van het concept – de stad als canvas – ze inspireren me om zelf de kunstenaar uit te hangen. Ruim een half uur breng ik door in de omgeving van deze voetgangersbrug over de drukke Avenida Tiradentes, op zoek naar de beste plek voor een foto. In totaal neem ik er meer dan twintig. In sommige zorgen passanten van uiteenlopende pluimage voor extra grootstedelijk allure, maar uiteindelijk is dit de foto die ik kies: even stoer, strak en simpel als het staaltje stadskunst dat ik probeer te vereeuwigen. 

Zo blij ben ik met de compositie op mijn eigen digitale canvas – vooral met het feit dat de lijnen van de voetgangersbrug die van het gebouw precies in het midden van de foto kruisen – dat ik van de weeromstuit de afgebrande favela vergeet.

Mijn gekozen waardering € -

Alex Hijmans (1975) is internationaal correspondent en schrijver. Zijn standplaats is Salvador, de derde stad van Brazilie, waar hij in een volksbuurt woont en verder kijkt dan voetbal, samba en zogenaamde Wirtschaftswunderen. Hij schrijft, net zoals weleer voor de papieren De Pers, journalistieke reportages en persoonlijke columns. Met veel beeld en altijd met de blik van een local.