Badr Hari, onze hoop tegen de Russen

Het staat '1-1' tussen Nederland en Rusland. Er schijnt iemand te moeten winnen. En wie stapt in november toevallig de Moskouse ring in...? Juist!

Het staat '1-1' tussen Nederland en Rusland. Sinds een Nederlandse diplomaat in Moskou is mishandeld, hebben we de stand in terechte boosheid gelijk kunnen trekken.

En nu? Er moet iemand winnen, hoor ik om mij heen. De dialoog schijnt niet meer te werken. Er is te veel kapot. Van detente is geen sprake meer. Oorlog? Nee, dat dan ook weer niet. Straks hebben wij, Nederland gidsland, op ons geweten dat er honderd jaar na de start van de Eerste Wereldoorlog een derde is opgestart. OK, dat hebben de Russen dan ook op hun geweten, natuurlijk.

Een voormalige medestudent in Slavische Talen kwam gisteren echter met een voorstel. Een allesbeslissende bokswedstrijd tussen Nederland. "Dichterbij de realiteit kom je niet," stelde hij. Aan de reacties van mijn generatiegenoten te zien, werd het idee geapprecieerd. 

'Een bokswedstrijd. Dichterbij de realiteit kom je niet'

We weten we in ieder geval dat onze minister Frans Timmermans, onze koning én Vladimir Poetin van sport houden. Timmermans komt graag bij de voetballende koempels in Kerkrade, Poetin pompt geld in Zenit Sint Petersburg en houdt van diverse individuele (mannelijke) sporten en koning Willem Alexander moet als voormalig IOC-lid alles leuk vinden.

Kickboksen

Toen las ik het volgende nieuws. Op 8 november wordt in Moskou de Legend II georganiseerd. Kickboksen. In principe nemen tijdens dat evenement Badr Hari en Aleksei Ignasjov het tegen elkaar op in de Loezjniki Arena. Een Marokkaanse Nederlander tegen een Wit-Rus. Aangezien uit serieus (!) onderzoek blijkt dat zestig procent van de Russen niet weet dat Wit-Rusland geen onderdeel meer van Rusland is, kunnen wij daar ook best genoegen mee nemen. 

Anders kunnen ze Badr misschien voor de vorm tegenover Fjodor Emeljanenko zetten. Zijn bijnaam: The Last Emperor. Al is die van geboorte weer een Oekraïner…

Koning

En acht november, dat is slechts één avond voordat onze koning Willem-Alexander naar de Russische hoofdstad zal afreizen voor een bezoek, ter afsluiting van ons vriendschapsjaar. Misschien kan de koning een dag eerder komen. En samen met Poetin het gevecht in Moskou aanschouwen. 

De koning moet een dag eerder naar Moskou afreizen, om Badr Hari te zien vechten

Van tevoren moeten ze dan wel de volgende regel afspreken: de winnaar mag bepalen of we nog vrienden blijven. En zo ja, voor hoe lang.

IJsbaan

Mocht Rusland dan weer haar vetorecht gebruiken (en nee, Poetin mag het niet zelf tegen Badr Hari opnemen), dan eisen wij op onze beurt quitte of dubbel. En zetten we in Sotsji op de ijsbaan Sven Kramer tegenover Ivan Skobrev. En Ireen Wust tegenover Olga Fatkoelina. Dat zal ze leren.

Nee, Poetin. Je mag het niet zelf tegen Badr Hari opnemen

En buiten in de sneeuw hebben we nog een laatste troef met Nicolien Sauerbreij. Vier jaar geleden nam ze het in Vancouver op tegen Jekaterina Iljoechina. We weten wie er toen aan het allerlangste eind trok.

Voetbal is oorlog, maar sport verbroedert. Toch, Poetin? 

Boks ouwe.

Voor TPO Magazine doet Geert Jan Hahn wekelijks verslag van de strijd om de dodelijke – zo leert de geschiedenis ons – leeftijd van 27 te kunnen doorstaan.

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een reactie