Meer dan 200 presentaties per jaar en ruim 700.000 verkochte boeken getuigen van zijn status als trendwatcher. Voeg daarbij zijn kleurrijke aanwezigheid, en je hebt een fenomeen van on-Nederlandse proporties. Van buiten kennen we hem wel zo’n beetje. Maar wie is Adjiedj Bakas van binnen?

MIRJAM VAN DER LINDEN (fotografie), PIERRE SPANINKS (tekst)

STEUN RO

‘Trendwatcher des Vaderlands’, heb ik Adjiedj Bakas ooit gedoopt. Deels serieus, omdat hij een even brede als verre blik heeft op waar het heen gaat met onze samenleving. Deels ook schertsend, omdat hij zelf graag met dat imago mag spelen.

Als je Bakas interviewt, vertelt hij het liefst over de trends waar hij op dat moment mee bezig is. Over kapitalisme en ‘slowbalisering’, of over grondstoffen en duurzaamheid – om het maar even te houden bij de onderwerpen waar zijn meest recente boeken over gaan.

Als je oprecht geïnteresseerd bent, leidt hij je ook graag rond door zijn huis. Dat is volgepakt met kunstvoorwerpen en oudheden uit alle culturen van Oost en West die hij in zich verenigt. Bij elk object heeft hij een verhaal: wat het is, wie het gemaakt heeft, hoe hij eraan komt en – waarom ook niet – wat het gekost heeft.

Anders wordt het als het over hemzelf gaat. Hoe veel Bakas ook prijsgeeft – veel verder dan wat direct in relatie staat tot de trend van het moment, gaat het welbeschouwd nooit. En dat voor een man die zo joviaal en benaderbaar overkomt, dat je hem na de eerste ontmoeting al jaren denkt te kennen.

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.