Baken van wijsheid

Dit is niet de tijd om je grote ondernemersdromen waar te maken. Banken staan niet te springen om kredieten te verstrekken. Toch kan het ook in deze tijd, bewijst Sigrid van der Hoeven. In de loop van dit voorjaar maakt ze haar droom waar en heeft Amersfoort een Centrum voor Wijsheid.

De vraagprijs voor de kerk aan de Dollardstraat, waar Sigrid het centrum in gaat vestigen, was 795.000 euro. Ongeveer zo'n 7 ton boven mijn budget.” Geen reden om af te zien van haar plannen. De afgelopen 7 jaar heeft ze als ondernemer met meerdere bedrijven ervaring opgedaan. Ze klopte aan bij een informal investor. “Die heb ik kunnen verleiden met een dijk van een ondernemingsplan. In tijden van crisis zijn mensen geneigd om zich meer te verdiepen in zingeving en bewustwording. Daar spring ik in.”

'In tijden van crisis zijn mensen geneigd om zich meer te verdiepen in zingeving en bewustwording'

"Het centrum moet een plek worden waar mooie verhalen verteld worden. Of het nu gaat om wetenschap, religie of een ander onderwerp, het gaat om ervaringsverhalen. Mensen geven door wat ze geleerd hebben. Onze missie is mensen puur en authentiek te leren leven. Mensen met compassie, zonder oordeel, naar de wereld laten kijken en de wereld leren begrijpen.”

Flinke verbouwing

Voor het zo ver is, moet er voor nog eens eenzelfde bedrag flink wat verbouwd worden. Ze heeft inmiddels 2 medewerkers op de loonlijst, omdat er bijvoorbeeld al gewerkt moet worden aan de programmering. Het geraamte van de Rafael kerk blijft bij de verbouwing staan en misschien ook het doopvont van het evangelisch genootschap. Verder wordt alles gestript, zodat er een centrum ontstaat dat kan concurreren met andere uitgaansgelegenheden.

"Al geloof ik niet in concurrentie. Wat wij gaan doen is zo anders als bijvoorbeeld theaters. Er komt gewoon een extra keuze bij voor het publiek."  Ze mikt overigens niet op enkel Amersfoort. Het Centrum voor Wijsheid moet landelijke allure krijgen.

Hoe werkt het met informal investors?

Het zijn meestal (ex-)ondernemers die geld hebben overgehouden aan de verkoop van bedrijven. Dit verworven kapitaal investeren ze in ondernemers die start- of groeifinanciering nodig hebben. Maar behalve een zak met geld bieden ze ook kennis, ervaring en contacten. Deze particuliere geldschieter investeert vaak niet alleen vanwege geldelijk gewin. Plezier, maatschappelijke betrokkenheid en sociale contacten zijn minstens zo belangrijk. Bij het beoordelen van een propositie letten ze naast rendement en benodigd investeringsbedrag ook op zaken als ontwikkelfase, innovatief karakter en locatie van het bedrijf. Ze opereren in toenemende mate in groepsverband, via een syndicaat of een zogenoemd business angel netwerk. Grotere financiële armslag en risicospreiding zijn hiervan de grootste voordelen.

Mijn gekozen waardering € -

Ruud Poels schrijft over veranderingen die hij ziet in de nieuwe economie. Hoe vinden mensen en organisaties daar hun weg in? En worden we er gelukkig van?