Het ontbrak nog net aan de zware muziek en gothische stormbeelden in de Game of Thrones trailer waarvan Thierry Baudet in de nacht van woensdag 20 op donderdag 21 maart 2019 de tekst uitsprak.

STEUN RO

‘En zo staan we hier, te elfder ure, tussen de brokstukken van wat ooit de grootste en mooiste beschaving was die de wereld heeft gekend. Een beschaving die alle uithoeken van de wereld bestreek. En die de mooiste architectuur, de mooiste muziek en de mooiste schilderkunst heeft voortgebracht die ooit onder de sterrenhemel heeft bestaan.’

De leider van de winnaar van de provinciale staten stond, terwijl hij deze ‘brokstukken’ beschreef, in de foyer van hotel- en theatercomplex Figi in Zeist. het zal je als hotelmanager maar gezegd worden. Maar hij had zowaar een punt te pakken. Figi, dat was jarenlang een kwijnend stuk vergane artdeco-glorie in een rijke buurgemeente van de bloeiende stad Utrecht. Sinds kort is Figi echter gerenoveerd, architectonisch bij de tijd gebracht en programmeert het theater verrassend veel modern en gesubsidieerd theater: Orkater, Conny Jansen Danst. En Maarten van Rossem.

Welke beschaving?

Wat fascineert, is de beschaving waar de visionaire politicus het over heeft. Voorzover bekend is er namelijk geen beschaving geweest die alle uithoeken van de wereld bestreek. Het Helleense rijk schopte het onder Alexander de Grote net tot aan de Indus, maar stelde weinig voor in het huidige Europa. De Romeinen zaten dan weer vooral ín Europa, maar haalden nooit de overkant van de Rijn. En daar staat Baudet nu. Tussen de brokstukken.