Beauty in de Blockchain

Foutje, bedankt Katalysis.

Mijn artikel over epilepsie op de Blockchain publiceren. Dat lijkt mij wel wat. Ik maak een artikel aan en vul een bedrag in (het artikel staat dan achter een betaalmuur op het journalistieke platform Reporters Online) .

Tot mijn schrik verschijnt een bedrag van € 89 in het venster. Dat was niet de bedoeling. Maar een eenmaal aangemaakte blockchain kan niet meer gewijzigd worden. Dat heet een smart contract. Foutje, bedankt. Maar dat gaat hem natuurlijk niet worden. Een nieuw smart contract kan wel. Nu verschijnt keurig het bedrag van €0,89.  Dit -onbedoeld- experiment laat zien dat er een manier is om gegevens opgeslagen op de blockchain te corrigeren. Inmiddels heeft Katalysis het systeem zodanig aangepast dat dergelijke uitbijters niet meer kunnen plaatsvinden.

Waar komt de naam Katalysis vandaan? Ik denk (als oud-gymnasiast) dat het staat voor vastgrijpen of bezetten (in klassiek Grieks).  De oprichters hebben de naam gebaseerd op Kata = detailed choreographed patterns of movements practiced either solo or in pairs en Catalyse = the increase in the rate of a chemical reaction due to the participation of an additional substance. Met dat laatste zijn we volgens mij toch weer terug bij de oude Grieken.

Ik spreek Eveline Klumpers half juni 2018 in Amsterdam. Tussen de toeristen en bloemenkramen door is het even zoeken op het Singel. In het enorme TQ pand is zij slechts een van de vele startups met haar bedrijf Katalysis. Haar oogmerk is om de blockchain het favoriete medium te maken voor journalisten. Grootste doel is tools te ontwikkelen om op een eenvoudige manier eigenaarschap te behouden van en geld te verdienen aan artikelen. Daarvoor gebruiken wij blockchain, maar het is dus niet een doel op zich.Met daarnaast een heel ander terrein, namelijk de peer reviews in het wetenschappelijk discours te steunen.

Beauty in de Blockchain

Aanvankelijk marketeer en oprichter van beautysalons is Eveline via de consultancy wereld uiteindelijk rond 2014 gegrepen door de ontwikkelingen rond de cryptowereld en Bitcoin. Zij wilde er alles van weten. Met alle respect voor de overheid en procedures, vond zij toch dat de privacy steeds meer in het geding was. Als vrouw was dat meteen het andere uiterste. Van een vrouwenwereld naar een omgeving met  bijna uitsluitend mannen. Waar zij overigens wel meteen werd geaccepteerd. Een gesprek met techneut Alex Tran Qui (die ze eerder al ontmoette bij een blockchain startup) leidde tot het huidige initiatief, want ook hij wilde wat anders na een indrukwekkende loopbaan als developer in de financials. Alex heeft bijvoorbeeld gewerkt bij Morgan Stanley en Optiver.  

Eigenaarschap

Wat ze belangrijk vindt is het begrip ‘eigenaarschap’. Tweedehands digitale boeken doorverkopen tegen een lagere prijs? Tom Kabinet probeert dat. Blockchain als mogelijke oplossing. Nog steeds is dit dispuut onder de rechter (Europees Hof). Wat als een boek ouder wordt, net zoals in de gewone wereld? Als Businessmodel was het oprichten van een digitale bibliotheek te onzeker. Haar aandacht werd getrokken door Fakenews. De Journalistiek verkeert in zwaar weer. Microbetalingen staan in de spotlight. Katalysis heeft een lijntje gelegd met journalist en uitgever Jan-Jaap Heij. Deze heeft een indrukwekkende staat van dienst. Eerst met de gratis ochtendkrant de Pers (naast Metro lange tijd vooral op stations verkrijgbaar) en later het platform Reporters Online. Jan-Jaap kwam aan boord bij Katalysis als eerste uitgever in Nederland die gebruik maakt van een op blockchain gebaseerde implementatie! Uitgevers gaan een aandeel ( stake)  hebben in het netwerk. Daar horen we zeker meer over.

Techniek

Voor de insiders: het gaat om de toepassing van de Ethereum compatible (private) blockchain. Met verificatie door Proof of Stake. Via smartcontracts wordt een bedrag afgesproken inclusief een percentage voor de platformbeheerder. Waardestromen verlopen via de Blockchain. Automatisch wordt uitbetaald als er geleverd is. Publicaties kunnen ook worden ‘gescraped’ en overgenomen door anderen, zonder dat het eigenaarschap ooit ter discussie kan komen. Ook video/audio erbij kan worden gerealiseerd. Zowel voor de Journalistiek als Peer Reviews (zie verder) is de onderliggende techniek trouwens overeenkomstig. Dit is overigens nog steeds wel in private beta (prototype) vorm.  We hebben een platform met verschillende functionaliteiten, bijvoorbeeld microbetalingen, value attribution, access management, contract management, etc. Hierop bouwen we dan verschillende producten die gebruik maken van deze functionaliteiten. De wordpress plugin en het peer review initiatief zijn hier twee productvoorbeelden van.

Peer Review

Iets dergelijks kan dus goed helpen bij peer reviews, waarbij inhoudsdeskundigen een concept publicatie van collega’s kritisch beoordelen en becommentariëren.. De peer review is een traag en duur proces. Steeds meer reviews zijn nodig. Steeds meer fraude wordt gesignaleerd. Een platform Orcid (te vergelijken met linkedIn; industrie initiatief) wordt veel gebruikt voor wetenschappelijke publicaties. Orcid gaat beslist ook over reputatiemanagement. Met Springer Nature en anderen zijn onderhandelingen gaande. Het juridisch kader is belangrijk. Wordt vervolgd…..

Meer weten

https://www.blockchainpeerreview.org/&sa=D&ust=1535779126828000&usg=AFQjCNEI2U1oj3u-ENPU4X2p6bWcFkGwUw

https://www.digital-science.com/press-releases/digital-science-and-katalysis-lead-initiative-to-explore-blockchain-technologies-for-peer-review/&sa=D&ust=1535779126828000&usg=AFQjCNGYhs8ALPOkoIAaOFKI8_jZIO3Iyg

https://www.digital-science.com/press-releases/taylor-francis-and-cambridge-university-press-join-blockchain-for-peer-review-project/&sa=D&ust=1535779126828000&usg=AFQjCNEvMn0qmG81pDlmZ_nzZ3mrq6HQew

http://www.bloovi.nl/nieuws/detail/deze-nederlandse-ondernemers-willen-schrijvers-aan-extra-inkomsten-helpen-via-slimme-blockchain-tech-zo-zit-het-in-elkaar

https://www.emerce.nl/interviews/eveline-klumpers-katalysis-journalistiek-blockchain

https://medium.com/katalysis-io/how-we-are-building-the-best-micropayment-infrastructure-for-online-content-6a409879cd2f

http://reportersonline.nl/onopvallend-een-opvallende-veiligheidsverbetering-bij-epilepsie/

https://www.linkedin.com/in/alex-tran-qui-a723061/

https://orcid.org/about/what-is-orcid/mission

https://www.tomkabinet.nl

https://vimeo.com/282709110

https://medium.com/katalysis-io/wordpress-payment-plugin-400205eb328c

https://vimeo.com/282712640

https://medium.com/katalysis-io/wordpress-payment-plugin-7e76d0a61bbb )

 

Dit artikel lees je gratis. Vind je het artikel en mijn inzet de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten blijken door een bijdrage. Ik maak graag van lezers mijn fans en volgers. Suggestie voor een onderwerp, maar ook commentaar is altijd welkom.

Mijn gekozen waardering € -