Foutje, bedankt Katalysis.

Mijn artikel over epilepsie op de Blockchain publiceren. Dat lijkt mij wel wat. Ik maak een artikel aan en vul een bedrag in (het artikel staat dan achter een betaalmuur op het journalistieke platform Reporters Online) .

Tot mijn schrik verschijnt een bedrag van € 89 in het venster. Dat was niet de bedoeling. Maar een eenmaal aangemaakte blockchain kan niet meer gewijzigd worden. Dat heet een smart contract. Foutje, bedankt. Maar dat gaat hem natuurlijk niet worden. Een nieuw smart contract kan wel. Nu verschijnt keurig het bedrag van €0,89.  Dit -onbedoeld- experiment laat zien dat er een manier is om gegevens opgeslagen op de blockchain te corrigeren. Inmiddels heeft Katalysis het systeem zodanig aangepast dat dergelijke uitbijters niet meer kunnen plaatsvinden.

Waar komt de naam Katalysis vandaan? Ik denk (als oud-gymnasiast) dat het staat voor vastgrijpen of bezetten (in klassiek Grieks).  De oprichters hebben de naam gebaseerd op Kata = detailed choreographed patterns of movements practiced either solo or in pairs en Catalyse = the increase in the rate of a chemical reaction due to the participation of an additional substance. Met dat laatste zijn we volgens mij toch weer terug bij de oude Grieken.

Jan Taco te Gussinklo is opgeleid als internist. Sinds 2009 publiceert en adviseert hij over medische innovaties.