In Beeld Spraak deze keer de intuïtieve natuurbeelden van muzikant en fotograaf Michel Duijves, die muziek componeert bij de foto’s die hij al wandelend maakt. Hij laat zich verrassen door wat er op zijn pad komt. ‘Elke ingeving neem ik serieus.’

STEUN RO

Als jongetje van elf sjouwde hij over Texel, gewapend met een toestel en filmrolletjes, op zoek naar experimenten met licht. Michel Duijves werd weliswaar musicus – hij speelt in de folkband Maalstroom en maakte muziek bij de dansfilm ‘Mangel’ van DansSpelFilmensemble Meli Kuhn, momenteel te zien op het Nederlands Film Festival – maar fotografie bleef zijn tweede liefde.

Toen Duijves in Heemstede ging wonen, werd Wandelbos Groenendaal zijn favoriete plek om hard te lopen, en hij nam steeds vaker zijn camera mee. ‘Langzaam kwam ik tot stilstand: rennen werd wandelen, wandelen werd rondslenteren, stilstaan en kijken. Ook al is het een klein gebied, toch kwam ik steeds opmerkelijke beelden tegen. Maar er zijn zo veel mensen die natuurfoto’s maken, dat wilde ik niet nog eens dunnetjes overdoen; ik wilde wel iets bijzonders maken. Daarom heb ik mijn foto’s voorgelegd aan kunstenaar Pieter Bijwaard en hem gevraagd om zijn mening. Hij was enthousiast over mijn werk.’

Fotografie bracht hem tot diepere verinnerlijking, aldus Duijves. ‘Van een instrument ken ik de ins en outs, van fotografie niet. Dat vraagt iets anders van me. Ik merk dat ik goede foto’s krijg doordat ik helderder kijk dan in het begin. Ik zet elk luikje van mijn zintuigen open, probeer elke prikkel te voelen. Ik werk heel intuïtief en neem elke ingeving serieus. Dan loop je tegen dingen aan zoals de ‘Red Drawing Pin’. Van zulke “toevalligheden” moet je het hebben.’

Inmiddels heeft Duijves een cd annex fotoboekje uitgebracht onder de titel ‘To the Island’, waarin hij mensen wil meenemen op zijn muzikale reis door het landschap van zijn wandelingen rond het Zochereiland. Het boekje bevat 26 foto’s en een cd met 11 composities die zijn geïnspireerd op de foto’s.

Te beluisteren en bestellen op www.michelduijves.nl, €17,50 (excl. verzendkosten). Hier is ook de cd ‘Jump! Michel Duijves works 2007-2014’ te bestellen, €12,50 (excl. verzendkosten)

Live luisteren kan ook, tijdens de Kunst10daagse in kunstenaarsdorp Bergen, een evenement waar jaarlijks vijftigduizend bezoekers komen. Op zaterdag 18 oktober speelt Michel Duijves ‘Red Drawing Pin’ en ‘Dreven’ in de Ruïnkerk te Bergen (N-H), samen met zijn zoon Nikolai op cello. Op vrijdag 24 oktober brengt Duijves in dezelfde kerk ‘The Lovers’ ten gehore, samen met Frank Stolwijk, die een gedicht van Leo Vroman declameert.

Op donderdag 30 oktober geeft Michel Duijves in Rozemarijn te Haarlem een avondvullend concert, met voor de pauze zes stukken van ‘To the Island’ met fotoprojecties en na de pauze een gemengd repertoire van klassiek, jazz en klezmer.

Vanaf 2 oktober zijn de foto’s van Duijves al te zien in Rozemarijn.