Stefan B. (21) uit Tynaarlo zou een veertienjarig Facebook-contact uit de gemeente Aa en Hunze hebben verkracht. De officier van justitie eist 180 dagen jeugddetentie, waarvan 178 voorwaardelijk. Daarnaast moet zijn behandeling in een psychiatrische kliniek worden voortgezet en blijft hij onder toezicht van de reclassering.

STEUN RO

De destijds negentienjarige B. en het meisje kenden elkaar al uit de supermarkt waar ze beiden werkten. Via Facebook haalde B. in januari 2015 de banden aan. Urenlang zat hij met haar te chatten, volgens de aanklager vaak op hufterige toon. Ze ging in op zijn dwingende verzoeken hem naaktfoto’s te sturen. Ook nadat hij de eerste plaatjes had ontvangen, bleef hij vragen om meer en explicieter materiaal.

Ze stemde in, om van het gezeur en de druk af te zijn. Hij chanteerde haar met de uiteindelijk acht foto’s en vijf filmpjes. Die dreigde B. naar haar toenmalig vriendje te sturen, tenzij ze hem seksueel zou bevredigen. Dat gebeurde, tegen haar wil, in haar ouderlijke woning op 11 maart, twee jaar geleden. De ouders waren op dat moment afwezig.

Omdat de digitale kinderlokker boos was dat ze hem had geblokkeerd als contact, stuurde hij de afbeeldingen alsnog naar de verkering van dit slachtoffer, een van de vele minderjarigen op wie hij zijn grooming-praktijken losliet. B. had verder een flinke lading kinderpornografie in zijn bezit. De moeder van het meisje benadrukte huilend dat dit iedereen die op sociale media bezig is, kan overkomen. In de rechtszaal bestreed de verdachte de verkrachting, maar betuigde hij wel spijt voor zijn daden: “Ik heb hulp gezocht bij de GGZ.”

Het deel van de zitting gisteren over de persoonlijke omstandigheden van de Drent had plaats achter gesloten deuren. De Alkmaarse rechtbank had hiertoe besloten vanwege B.’s geestesgesteldheid. Op advies van de psycholoog is het jeugdstrafrecht toegepast bij de verminderd toerekeningsvatbare man, die twee dagen in voorarrest zat. De zaak is vanuit Assen doorverwezen, naar verluidt vanwege een relatie tussen de familie van het slachtoffer en het openbaar ministerie in het ressort Arnhem-Leeuwarden.

 

 

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie