Het nieuwe voetbalseizoen staat voor de deur, met op zaterdag 5 augustus de aftrap. Feyenoord en Vitesse strijden dan in De Kuip om de Johan Cruijff Schaal. Tijd voor een allerlaatste terugblik op het eerste kampioensfeest in Rotterdam sinds 1999. Hoe vierde bekend Nederland het feestje mee?

STEUN RO

Joke Bruijs: Kampioensduik
‘Ik zit 50 jaar in het vak en zou eigenlijk op 7 mei mijn jubileumshow geven. Maar vanwege de wedstrijd tegen Excelsior heb ik het verplaatst. Samen met vrienden had ik een grote fles champagne klaar staan maar die hebben we uiteindelijk niet meer geopend. Een week later was het wel feest maar toen was deze vogel al gevlogen. Naar mijn vakantiehuis op Bonaire om precies te zijn. Vanwege het tijdsverschil zaten we al om acht uur ’s ochtends in de bar om te kijken. Met scepsis, want ik wilde mezelf niet vooraf rijk rekenen. Gelukkig dook ik anderhalf uur later toch als kampioen de zee in met een euforie die het best te vergelijken is met de spanning voor Sinterklaasavond als kind. En dat met allemaal Feyenoorders om mij heen want dat is Bonaire. Ajax hoort meer bij Curaçao dus ik heb het juiste eiland gekozen.’

Jandino Asporaat: Dirk stevig knuffelen
‘Met het kampioenschap heb ik één van de mooiste dagen beleefd na de geboorte van mijn kinderen. Al heb ik mijn zoontje wel thuis gelaten omdat ik het niet aan had gekund hem te zien huilen als het alsnog mis was gegaan. Achteraf heb ik spijt, hij had er natuurlijk bij moeten zijn. Om Dirk Kuyt zijn hattrick te zien maken was een emotioneel jongensboek. Na afloop mocht ik voor de jongens optreden op de SS Rotterdam maar nog daarvoor heb ik Dirk eerst stevig geknuffeld. ‘Dankjewel, dankjewel, dankjewel.’ Meer kon ik niet uitbrengen. Die spelers zijn mijn helden maar ze wilden allemaal met mij op de foto. Echt de omgekeerde wereld! Op 1 juli stond ik, samen met Najib Amhali, zelf op die middenstip en ik ben blij dat we bovenaan zijn geëindigd. Als nummer twee zou het feestje toch minder leuk zijn geworden.’

Sander de Kramer: Bombardement
‘Het is mooi om te zien dat er het hele seizoen geen enkel schandaaltje is geweest want iedereen liep zich wekelijks het snot voor de ogen. Wel heb ik me geërgerd aan fans die hun medesupporters een poot uitdraaiden door hun kaartje voor Heracles voor duizenden euro’s te verkopen. Als tegenactie gaf ik mijn tweede ticket in vak K gratis aan de 94 jarige Han Tans. Op 14 mei 1940 verloor hij zijn huis aan het bombardement en sindsdien is deze datum een inktzwarte bladzijde in zijn bestaan. ‘Wat zou het mooi zijn als dat negatieve van toen eindelijk eens uitgewist kan worden met een bombardement van vreugde’, schreef zijn zoon me. En dat is gelukt. Bij de drie goals sprong hij wel twee meter de lucht in en Lee Towers en Wendy van Dijk bedankten hem persoonlijk voor zijn steun en aanwezigheid in De Kuip.’

Renate Gerschtanowitz: Shirt kopen
‘Winston heeft dit meisje ooit uit Rotterdam gehaald maar Rotterdam is nooit helemaal uit het meisje verdwenen. Aangezien hij voor Ajax is hebben we onderling vaak strijd over het tenue dat de kinderen aantrekken. Ze mogen van mij dragen wat ze willen, maar ik zal van ze lang zal ze leven nooit iets anders dan een Feyenoord shirt voor ze kopen. Die laatste zondag hebben we thuis voor de buis gekeken. Eerst naar formule 1 maar gelukkig lag Verstappen er al snel uit en kon het voetbal op. De wedstrijd was een droom. Kuyt die drie keer scoort en Gio als kampioenstrainer, alle eindjes komen samen nu. Het is zo’n mooi rond verhaal. Zowel de huisvader als de iets fanatiekere supporter voelt een soort algehele trots. Na afloop pestten we Winston, die in het buitenland zat, met een filmpje waarop we ‘You’ll never walk alone’ zongen.’