Beste meneer Kevin Strootman, leeft u nog?

Het Nederlands elftal won zaterdag voor de verandering eens een kwalificatiewedstrijd, van Kazachstan, maar veel mocht het niet baten in de race om kwalificatie. Het verlangen naar de voormalige aanvoerder van Oranje, Kevin Strootman (25), is groot, schrijft verslaggever Mark van den Heuvel.

Beste Kevin, meneer Strootman,

Normaal gesproken ben ik niet zo van het brieven schrijven, maar tijdens Kazachstan-Nederland moest ik opeens heel erg aan u denken. Natuurlijk, het is de schuld van Guus Hiddink en Bert van Oostveen en zo, maar als het Nederlands elftal zich niet kwalificeert voor het EK in Frankrijk volgend jaar en daar begint het toch steeds meer op te lijken, dan komt dat ook een beetje door u.

Door uw afwezigheid, welteverstaan.

Natuurlijk, de vluchtelingenkwestie is pas echt een drama, maar uw knie mag er ook zijn. Qua lichamelijk getob. En dat duurt nu al bijna twee jaar… Om moedeloos van te worden, het lijkt Oranje wel. Heeft u gekeken gisteravond? Daar ga ik zomaar van uit. Ik ken voetballers die geen wedstrijd kunnen zien als ze geblesseerd zijn, maar daar lijkt u me teveel liefhebber voor.

Ondergescheten

Moest u ook zo juichen bij die doelpunten van Wijnaldum en Sneijder? Niet echt hè, wij ook niet in het café. De ziel is er een beetje uit. En waar zaten we in hemelsnaam naar te kijken? Een ondergescheten kunstgrasveld in het laatste, dictatoriaal geregeerde land ter wereld. Daar waar ze wielrenners nog altijd gratis doping geven. Het was een beetje alsof je naar je eigen begrafenis zat te kijken. Zo triest.

Wie was eigenlijk aanvoerder van ons aller Oranje zaterdagavond? Ik zou het niet weten. Heeft u tijdens deze kwalificatie sowieso spelers gezien die een voortrekkersrol vervulden? Karakters, persoonlijkheden, er van af druipende klasse?

Louis van Gaal

Dat had Louis van Gaal toch maar mooi gezien door u meteen tot aanvoerder te benoemen. Zoals Louis trouwens wel meer dingen goed had gezien, naar nu blijkt. Dat we steeds slechter zijn gaan verdedigen bijvoorbeeld, of bent u het al normaal gaan vinden dat we doelpunten tegen krijgen in een land als Kazachstan? Ik denk het niet, u bent niet van het bijtende cynisme dat Nederland voetballand nu overspoelt. U bent een positief ingesteld mens, dat weet iedereen. Met u erbij hadden we gewoon met 4-0 gewonnen in die opgespoten spookstad.

De Knie

Hoe gaat het met u? Leeft u nog? Ik lees positieve berichten over De Knie in Italiaanse media. Over het werk van professor Mariani, over alle arbeid die u verricht in Trigoria en dat de revalidatie volgens plan verloopt. De sterkte en elasticiteit van uw knie zal langzaam terugkeren, de rentree staat gepland in januari of anders februari, dus heb geduld.

Maar ja, waar doet u het allemaal voor? Heeft u zich dat zelf wel eens afgevraagd? Hopelijk doet AS Roma straks nog mee om de prijzen in Italië, anders is het een verloren seizoen. Weer een verloren seizoen.

Winnaarsmentaliteit

We zijn er, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, dus niet bij, volgend jaar in Frankrijk. Winnaarsmentaliteit? Laat me toch niet lachen Zouden zij zich wel beseffen wat ze u hebben aangedaan, door zich zo makkelijk te laten uitschakelen? Ik denk het niet hè? Zij paraderen volgend jaar zomer net zo makkelijk met trendy zonnebrillen en superslanke fotomodelletjes op een exclusief strand, liefst ver weg in de Caraïben. Dan gaat het EK ook lekker aan ze voorbij, want dat is echt niet te doen hoor, qua tijdsverschil.

Hoe ver staat dat af van uw belevingswereld?

In januari, uiterlijk februari had u weer op het veld willen staan, maar nu is er niks meer om naar uit te kijken. Dikke klotezooi! Hoe zuur kan een appel smaken?

In 2018, als u van alle twijfel bent verlost en weer gewoon onze eminente aanvoerder bent, worden we wereldkampioen in Rusland. Zullen we het zo afspreken?

Vriendelijke groeten,
@MJvdHeuvel

 

Mijn gekozen waardering € -

Sportcolumnist