Op een gemiddelde dag komen er bijna 1 miljoen computervirussen en andere nare software-programma’s (malware, kort voor malicious software) bij, becijferde softwarefabrikant Symantec eerder dit jaar. De beste virusscanners voor je op een rij.

STEUN RO

Laptops en desktops
1. Kaspersky Internet Security Multi-Device 2016
Wie een nieuwe Windows 10-machine koopt, krijgt daar standaard Microsoft Windows Defender bij. Hoewel die antivirus-software in de regel prima werkt, valt hij in het niet bij de software van Kaspersky. Uit de meest recente onafhankelijke tests (zie kader ‘Onafhankelijk vergelijken’) blijkt dat niet alleen alle oude malware buiten de deur wordt gehouden, maar dat ook 99,9 procent van alle nare software die jonger is dan vier weken een halt wordt toegeroepen. Ook prettig is dat je met één pakket al je apparaten kunt beveiligen. Al betaal je daar wel extra voor.
Windows en Mac: € 52,95 voor één jaar (€ 74,95 per jaar voor 3 apparaten).
Kaspersky.nl

2. BitDefender AntiVirus Plus 2016
Totale bescherming tegen computercriminelen bestaat niet. Het Roemeense BitDefender werd in juli nog met de neus op dat feit gedrukt, toen hackers virtueel in wisten te breken in het bedrijf en gegevens van klanten schaakten. Dat wekt wat minder vertrouwen, maar de hoge scores die BitDefenders antivirus-software haalt in onafhankelijke tests maakt veel goed. Slechts 0,2 procent van alle malware komt door de stevige beveiliging.
Windows: € 29,95 voor één jaar (39,95 euro voor 3 apparaten).
Mac: € 39,95 voor één jaar (€ 59,95 voor 3 apparaten).
Bitdefender.nl

3. Avira Free Antivirus
Dat goed antivirus-software niet veel hoeft te kosten, bewijst het Duitse softwarebedrijf Avira. Uit diverse onafhankelijke tests blijkt dat de ‘freeware’ (gratis software) net zo goed is in het tegengaan van infecties als de hiervoor al genoemde betaalde pakketten. Waarom hij dan toch net iets lager staat? Avira is wat te enthousiast en komt héél soms nog met ‘vals-positieven’, meldingen van virussen of andere malware, terwijl er helemaal niets aan de hand is. Maar wie daar voorbij kan kijken, kan met een gerust hart de hand op de knip houden. Duitse degelijkheid.
Windows en Mac: Gratis (pro-pakket met extra ondersteuning verkrijgbaar voor € 34,95)
Avira.com

Mobiele apparaten
1. Trend Micro Mobile Security 7.0
Volgens Apple hebben gebruikers van zijn mobiele besturingssysteem iOS geen virusscanner nodig. Om die statement kracht bij te zetten, verwijderde het bedrijf een groot aantal antivirusprogramma’s uit zijn App Store. En hoewel iOS inderdaad een stuk minder vatbaar is voor malware dan Android, is dat stukje extra beveiliging niet weg. Trend Micro Security scoort in onafhankelijke tests het best. De app laat nauwelijks malware door en gaat amper de mist in met vals-positieven. Ook bij Android-apparaten
Android en iOS: € 21,99 voor één jaar.
Trendmicro.com

2. Avira Mobile Security / Avira Antivirus Security
Mobiele veiligheid is weer net wat anders dan het beveiligen van pc’s en Macs. Dat verklaart dan ook dat Avira’s mobiele bescherming net iets minder hoog scoort dan zijn software voor Windows en Mac. Maar ondanks die nét iets lagere score (slechts 0,1 procent van de Android-malware glipt erdoor), behoren Avira Mobile Security (iOS) en Avira Antivirus Security (Android) nog steeds tot de beste pakketten op de markt. En ook op mobiele apparaten is de software uiteraard gratis.
Android en iOS: Gratis.
Avira.com

Ter verdieping

Dit artikel is gebaseerd op tests van onafhankelijke virusvergelijkers, waaronder Dennis Technology Labs (dennistechnologylabs.com), AV-Test Institute (av-test.org) en AV-Comparatives (av-comparatives.org). Deze organisaties stellen bekende antivirussoftware bloot aan uitgebreide tests. Daarbij wordt onder ander gekeken naar het aantal gevonden virussen, het aantal valse alarmen, en de mogelijkheden om vervelende software te verwijderen.

    Freelance journalist Nick Kivits (1984) schrijft voor Reporters Online over technologie, internet en de wetenschap.