Bestuur je gehele huis met Homey

Hoe mooi is het dat wanneer je thuiskomt na een lange dag werken je verwarming vast aan staat, er verse koffie klaar is en je favoriete muziek wordt afgespeeld? Homey van Athom kan precies dat, en nog veel meer, voor je doen.

Homey is een persoonlijke assistent die het leven in jouw huis een stukje gemakkelijker moet maken. Denk hierbij aan het beveiligen van je huis, maar ook aan het aanzetten van het licht. 'Het begon in een studentenkamer', vertelt Stefan Witkamp. 'Emile (co-founder red.) lag in bed en het licht stond nog aan. Hij dacht: "Dat moet toch makkelijker kunnen?"' Dat was de start van Homey en het bedrijf van Emile en Stefan: Athom. 'Het is geïnspireerd op films als Iron Man en Star Trek. We probeerden langzaamaan onze kamer te automatiseren. Dat begon met het licht aan en uit te doen door te klappen, maar later deden we dit met spraakcommando's', aldus Stefan. 

Werken met Homey

Dat is ook wat Homey bijzonder maakt: je bestuurt het apparaat met je stem. Bovendien kun je dit in je eigen taal doen, Homey ondersteunt Nederlands, Duits, Frans, Engels en Spaans. Het eerste waar je aan denkt is waarschijnlijk dat niet alle apparaten in jouw huis WiFi en Bluetooth ondersteunen en dat Homey daarom je geld niet waar is. Niets is echter minder waar. Homey kan inderdaad verbinding maken met allerlei devices via WiFi en Bluetooth, wat de meeste apparaten tegenwoordig ook ondersteunen, maar ook door gebruik te maken van Zigbee, Zwave, infrarood, 433MHZ en nfc. Daardoor kun je niet alleen de nieuwste apparatuur besturen, maar ook je televisie die je tien jaar geleden kocht. 

Ben je niet thuis, maar wil je je huis vast aangenaam maken voor als je weer terug bent? Dan kun je gebruik maken van een applicatie, ontwikkelt door Athom. Deze app laat je alles in je huis regelen, waardoor je ervoor kunt zorgen dat de verwarming vast aan staat en er een gezellig muziekje afgespeeld wordt. Dit kun je bovendien ook nog eens per kamer aangeven, waardoor alles perfect is wanneer jij door de deur heen loopt. De app is verkrijgbaar voor Android- en iOS-apparaten. 

Missie

Een product als Homey op de markt brengen, dat doe je niet zomaar. Athom heeft dan ook een missie. 'We willen met technologie het huis en het dagelijks leven gemakkelijker maken. We hopen dan ook dat Homey in de toekomst een centraal product is geworden, dat voor iedereen bruikbaar is. Het gaat bij Homey niet om entertainment, maar om alles in jouw huis. We willen de iPhone van de home automation-markt worden.'

Verkoop

Athom begon op Kickstarter met een crowdfunding-project voor Homey. 'Het is hardware en daar heb je geld voor nodig', legt Stefan uit over de keuze voor Kickstarter. 'Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden. Zo kun je voor een investeerder kiezen, maar die zijn lastig te vinden en zij willen een groot deel van de opbrengsten. Op Kickstarter zie je meteen of je product aanslaat, er is meteen een basis voor de verkoop en je kunt geld ophalen voor de realisatie van het product.' En dat ging goed, het geld werd opgehaald. 'We hebben inmiddels 1200 Homey's verkocht.'

Echter, de Homey is nog niet aan deze kopers geleverd. En ook als je hem vast bestelt op de website van Athom, krijg je hem niet meteen binnen. De planning is dat Homey vanaf augustus geleverd wordt, maar dat is nog niet zeker. 'De exacte datum ligt aan de productie. Er kan natuurlijk van alles mis gaan en het duurt even', vertelt Stefan. 'We willen Homey gaan uitleveren in batches, waardoor we ook meteen feedback krijgen van de eerste gebruikers. Die kunnen we meteen verwerken in het product om hem nog beter te maken.'

Voor 299 euro kun je Homey hier bestellen.

Mijn gekozen waardering € -

Eveline Meijer is sinds 2014 werkzaam als (tech-)journalist. Op Reporters Online en op haar eigen website schrijft ze over technologie, maar kijkt voorbij de hypes.