Het is 40 jaar geleden dat John Lennon voor zijn woning in New York werd doodgeschoten. Uit voorzorg staat er daarom extra beveiliging voor de, toch al dagelijks bewaakte, ingang van het Dakota gebouw.

STEUN RO

The Beatles fan Mark Chapman (65) vuurde het fatale schot af, enkele uren voordat hij Lennon een exemplaar de LP Double Fantasy had laten signeren. Deze wordt momenteel geveild bij veilinghuis Goldin Auctions. Tot en met 12 december kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen met een minimum van, omgerekend, zo’n 337.000 euro. Chapman zit ondertussen nog steeds een gevangenisstraf van 20 jaar tot levenslang uit en krijgt elke twee jaar de mogelijkheid om vervroegde vrijlating aan te vragen. Sinds 2000 deed hij dat elf keer, maar steeds werd zijn verzoek afgewezen.

Het Dakota gebouw aan de rand van Central Park veranderde na Lennon’s dood in een waar bedevaartsoord voor Beatle-fans. Lennon en diens partner Toko Ono (87) woonden er vanaf begin jaren zeventig op basis van een tijdelijke verblijfsvergunning en na de val van president Richard Nixon permanent. We spraken met de beveiligers van het gebouw die de huidige bewoners moeten beschermen tegen opdringerige pottenkijkers. ‘Lennon was uniek en met niemand te vergelijken’, legt een van hen uit. ‘Doordat hij op zo’n jonge leeftijd stierf, heeft hij daarna een soort goddelijke status gekregen. Om die reden staan hier regelmatig muziekliefhebbers voor de deur en het is aan ons om hen op afstand te houden. Een foto maken mag, maar voorbij het bordje waarop staat ‘Authorized Persons Only Beyond this Point’ is absoluut verboden. Alleen als je kunt aantonen hier daadwerkelijk te wonen, mag je de poort door.’


Strawberry Fields
Door de coronacrisis zijn er momenteel nauwelijks toeristen in New York, maar toch verwacht men een kleine toeloop op Lennon’s veertigste sterfdatum. ‘We zetten een extra mannetje neer. Je weet maar nooit.’ Lennon werd niet ouder dan veertig en veel bewonderaars vragen zich dan ook af hoe hij er nu, op tachtig jarige leeftijd uit zou hebben gezien. De film Yesterday deed vorig jaar een meer dan geslaagde poging door de Schotse acteur Robert Carlyle (59) om te toveren tot een oudere versie van de zanger. Het resultaat was verbluffend.

Tegenover het Dakota gebouw bevindt zich het metrostation van 72 Street, waar in blauwwitte tegeltjes nog altijd verwijzingen naar de zanger te vinden zijn. Woorden als: imagine, peace, yes en remember staan daar op de muren geschreven. Op een minuutje lopen ligt ook de Upper West Side ingang van ‘Strawberry Fields’ in Central Park. Weduwe Yoko Ono, die nog altijd in het Dakota gebouw woont, doneerde ruim een miljoen dollar voor de aanleg en het onderhoud van het plantsoen, waar in tegelwerk eveneens Imagine staat geschreven. Opmerkelijk genoeg is, op deze plek ter nagedachtenis aan een van de grootste muzikanten ooit, het bespelen van muziekinstrumenten verboden.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -