In dit tweede filmdagboek: de magnifieke film Beyond Sleep van Boudewijn Koole, een vreemde Spaanse rolprent waarin een vrouw slaapt met een ladder, een rusteloze Italiaanse film en een knap gemaakt uiterst realistisch Belgisch/Frans drama in Tsjaad.

STEUN RO
Boudewijn Koole
Boudewijn Koole

In your face

‘In your face’ noemen de Engelsen een film die weinig subtiel en op een van -dik -hout –zaagt- men- planken manier gemaakt is. Zo’n film is het Italiaanse Per Amor Vostro van Giuseppe Gaudino die eerder een Tiger award won in 1997 voor Giro di lune traterre e mare. Ook letterlijk ‘in your face’, want de personages zijn erg dicht op de huid gefilmd. Met een heel onrustige cameravoering, waarschijnlijk om de chaotische toestand van de hoofdpersoon Anna (Valeria Golina) aan te duiden. Om duizelig van te worden. Zij heeft een gezin met vier kinderen, waarvan de zoon doof is en de man een asociale gewelddadige rotzak. Zij werkt als assistente regie bij een stereotiep Italiaans haantje, die een oogje op haar heeft. Begrijpelijk is dat zij valt voor zijn charmes,met zo’n nare man thuis,maar ook weet je dat het uiteindelijk slecht moet aflopen. Valeria Golina speelt knap, maar het verhaal rammelt door een af en toe niet bedoelde commedia del arte achtige aanpak.Symbolisch hiervoor is het uitzicht op zee vanuit Anna’s flat, waar gefotoshopte donkere wolken op amateuristische wijze voorschuiven.

Weeskinderen in Tsjaad
In tegenstelling tot de zeer knap gemaakte en erg realistische film Les Chevaliers Blancs van de Belgische regisseur Joachim Lafosse. Over een groep Franse ontwikkelingswerkers die naar Tsjaad gaan om een groep weeskinderen onderdak en onderwijs te geven. Het is een erg gevaarlijk oorlogsgebied en de groep ontkomt maar net aan de dood als ze op hun reis worden beschoten door militaire lokale troepen.

Hun doel lijkt nobel om de kinderen een beter leven te geven, maar naarmate de film vordert is het zeer de vraag of de motieven echt zo bonafide zijn. Onder leiding van de sterke acteur Vincent Lindon en goed acterende actrices Louise Bourgoin en Valérie Donzelli wordt een nauwkeurig beeld geschetst van wat een mission impossible blijkt te zijn. Gebaseerd op een waar gebeurde hachelijke onderneming.

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Vancouver, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen.Zie website www.free-spirits-film.eu