De Olympische Winterspelen kosten gemiddeld vijf keer zoveel als de organisatoren aan het begin voorschotelen. Sportgeschiedenis rekent het de komende weken helemaal uit, van 1924 tot en met 2018. Bij aanvang van Albertville 1992 waren de Winterspelen van 1968 in hetzelfde land nog niet eens afbetaald. Zo werd schuld op schuld gestapeld.

STEUN RO

De geschiedenis is cyclisch – ook voor het IOC. Net als in de jaren zestig liep de enorme concurrentiestrijd bij het aanwijzen van de gastheer van de Olympische Spelen van 1992 helemaal uit de hand. Op 18 oktober 1985 schreef De Leeuwarder Courant namelijk: ‘De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Juan Antonio Samaranch, heeft donderdag gezegd zich zorgen te maken over de gigantische uitgaven die worden besteed aan promotiecampagnes.’

Precies hetzelfde was gebeurd bij de kandidatuur voor de Winterspelen van 1968. Op 21 oktober 1963 schreef De Tijd De Maasbode dat het IOC nieuwe regels had opgesteld over de contacten met kandidaatsteden: ‘Er mogen geen cocktailparties worden gegeven voordat de beslissing waar de Winterspelen zullen worden gehouden, is gevallen; de delegaties zullen geen informatie aan leden van het IOC mogen geven, tenzij hier speciaal om gevraagd is; er mogen geen speciale bezoeken aan leden van het IOC worden gebracht, noch mag men hen benaderen via officiële of diplomatieke kanalen; er mogen geen giften of geschenken aan leden van het IOC worden gepresenteerd.’

Dat de bedragen in de jaren tachtig opnieuw steeds groter werden, blijkt alleen al uit het startbedrag van Albertville voor de Winterspelen van 1992. Met een begroting van één miljard gulden stapte de stad naar het IOC in de hoop als gastheer te worden aangewezen. Nog nooit waren organisatoren van de Winterspelen met zo’n hoog bedrag begonnen. Niet dat het veel uitmaakte, want het was toch te weinig. De begroting werd in aanloop naar de openingsceremonie keer op keer opgepompt.

HET COMPLETE OVERZICHT 1924 – 2014

Sporthistoricus. Auteur van de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. De enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.