Bijbaantje met een luchtje: Kunst verkopen als premier van Albanië

De Albanese premier heeft een nieuw bijbaantje gevonden. Kunst verkopen terwijl je een land bestuurt. Daarbij overtrad premier Edi Rama van de Socialistische Partij zover bekend is geen enkele wet, maar het roept wel veel vraagtekens op in het kleine Balkanland. Tot voor kort was namelijk onbekend dat hij kunst verkocht, totdat een Berlijnse kunsthandelaar meer vertelde over deze handel dan Rama lief was. Een reportage vanuit Berlijn.

Wie tot kort geloofde dat de premier van Albanië alleen met het salaris van de minister-president en het inkomen van zijn echtgenoot leefde, zal nog een keer de balans moeten op maken. De Albanese televisiezender ABC News heeft ontdekt dat het vermogen van Edi Rama, de premier van het land, fors gestegen is 2015 en zal naar verwachting blijken uit de belastingaangifte aan het einde van het jaar. De bron van deze plotselinge stijging in het inkomen van de minister-president is het verkopen van zijn kunstwerken in een van de meest invloedrijke galeries van abstracte kunst in Berlijn.

Blijkbaar geniet Rama niet alleen van de voordelen van het premierschap, maar geniet hij sinds kort ook van de ‘status’ als kunstenaar. Om die reden ging premier Rama enkele dagen terug naar München, waar galerie Kampl 100 schilderij van de premier heeft gepresenteerd. Het zijn kunstwerken die hij maakt terwijl hij met andere mensen in zijn kantoor spreekt. Maar dat deze werken voor verkoop bestemd waren en dat deze werken daadwerkelijk zijn verkocht was tot op heden onbekend. Volgens de krant Abendzeitung worden de stukken verkocht met een prijs beginend van 1.500 euro. Mocht alles verkocht worden dan gaat dit over een bedrag van ongeveer 150 duizend euro.

‘Een bescheiden positieve bijdrage’

Dat is een hoop geld voor een schilder die voor het eerst zijn abstracte kunstwerken verkoopt in West-Europa. Abc News reisde af naar Berlijn om alle twijfel weg te nemen. In de Michael Schultz galerij, waar in april van dit jaar Rama via Facebook melde dat hij aanwezig was bij zijn tentoonstelling met 115 werken. Rama noemde het toen nog “een bescheiden positieve bijdrage aan het imago van Albanië.” Maar blijkbaar is dit niet alleen een bescheiden bijdrage, maar ook een belangrijke bijdrage aan de persoonlijke financiële inkomsten van de Premier.

Michael Schultz bevestigde tegenover ABC News dat de schilderijen van Rama hier daadwerkelijk voor de verkoop bestemd waren en ook nog eens voor een aanzienlijke prijs. “Heel veel geld” zei de eigenaar van de Duitse galerie. Veel is goed nieuws voor de premier van een arm land, die op deze manier zijn bescheiden salaris kan compenseren. Toch blijft het nog afwachten of Rama deze inkomsten aankomend jaar gaat aangeven als inkomsten op de belastingaangifte. In de afgelopen 16 jaar dat Rama een publieke functie vervult, heeft de premier nooit op zijn aangifte aangegeven dat hij ooit financiele profijt heeft gehad van zijn kunstwerken. Het lijkt er op, dat de combinatie van premier en kunstenaar, eindelijk voor succes heeft gezorgd in zijn kunst carrière.

Mijn gekozen waardering € -

Vincent Triest is de enige Albanese correspondent werkzaam in Nederland. Geeft duiding aan gebeurtenissen in de Balkan en volgt op de voet de ontwikkelingen in Albanië, Macedonië en Kosovo. Corruptie, politieke intriges op de Balkan en de Europese integratie van de regio zijn de belangrijkste onderwerpen waar hij over schrijft.