Fractievoorzitter Loek Hermans van de VVD in de Eerste Kamer is senator af. Hij stapt op omdat zorginstelling Meavita onder zijn toezicht failliet ging in 2009. Een profiel van een man die zo gewild was in bestuurlijk Nederland dat hij het overzicht verloor.

STEUN RO

Loek Hermans is een aimabele man die blind zijn weg vindt in bestuurlijk en politiek Nederland. En dat maakt hem zéér gewild in die kringen. Hermans heeft een enorme hoeveelheid nevenfuncties en bijbanen. ‘Ik vraag mij af of hij ten tijde van alle perikelen rond Meavita, goed genoeg in beeld had of al die combinaties van functies niet teveel waren’, stelt partijgenoot Frank de Grave in een gesprek dat wij hadden vér voor Hermans zijn vertrek in de Eerste Kamer bekend maakte.

Afbreukrisico

De Grave, in 2009 nog voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit, vond het ‘noodzakelijk’ dat hij president-commissaris Hermans de vraag voorlegde of hij wel genoeg tijd had om al zijn functies naar behoren te doen. ‘De zorg is zo in beweging en er is zoveel aan de hand, dat vergt heel veel tijd. Terwijl het houden van toezicht geen fulltime betaalde baan is en het afbreukrisico ook nog eens heel groot.’ Een antwoord kreeg De Grave niet van Hermans. ‘Dat hoeft ook niet. Hij kan dat zelf beter afwegen dan ik.’

De Grave snapt dat Hermans populair is als bestuurder. ‘Hij is zeer ervaren, heeft een uitgebreid netwerk, is een harde werker, schakelt snel en kan heel efficiënt met zijn tijd omgaan. Dus hij wordt veelgevraagd. Maar dat zorgt wel voor dilemma’s; want hoe houd je maat in de hoeveelheid nevenfuncties? Zeker als je weet dat het aantal mensen die geschikt zijn voor dat soort banen niet heel erg groot is. En alle nevenfuncties je ook weer een schat aan informatie geven waar je in andere functies ook weer voordeel van hebt.’ De Grave vindt het een ingewikkeld vraagstuk. ‘Toch vind ik het verstandiger als bestuurders het aantal nevenfuncties beperken.’

Ik ben een slasher– dank! @petraterdoest – zoals de Amerikanen het noemen. Ik schrijf, maak radio, -soms- webtelevisie en coach collega’s én radioprogramma’s. Mijn drijfveer: passie voor de journalistiek. Op dit kanaal zal ik vooral profielen publiceren, opinies spuien en op reportages trakteren.