Bijverzekeren voor de fysiotherapie?


Alternatieve geneeswijzen zitten niet in de basisverzekering. Bijverzekeren kan. Sandra de Jong (Consumentenbond) en Joris Kerkhof (Independer) leggen uit waar de consument op moet letten.


Wanneer is het verstandig om je bij te verzekeren voor alternatieve geneeswijzen?

Joris Kerkhof, specialist zorgverzekeringen bij adviesbureau Independer: “Als je verwacht gebruik te gaan maken van alternatieve geneeswijzen het komende jaar. De consument kan kiezen uit specifieke modules met alleen een dekking voor alternatieve geneeswijzers. Die zijn vaak goedkoper, omdat slechts één dekkingssoort is meeverzekerd. Of de consument kiest voor een aanvullend pakket. Die aanvullende pakketten zijn wel duurder, omdat er meer dekkingssoorten vergoed worden.”
Sandra de Jong, woordvoerster Consumentenbond: “Wegen de kosten op tegen de baten?, daar komt het op neer. Die afweging moet iedereen zelf maken. Het is verstandig om de polissen van de zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken om te kijken of je huidige verzekering nog wel bji je past.”

Bestaat er een richtprijs voor aanvullen verzekeren voor alternatieve geneeswijzen?

Kerkhof: “De prijzen verschillen per verzekeraar. De duurste aanvullende verzekering kost 147,80 per maand – bovenop de premie voor de basisverzekering. Voor dat bedrag krijgt de klant behandelingen honderd procent vergoed, tot een maximum van 1500 euro per jaar en met een dagtarief van vijftig euro. De goedkoopste aanvullende verzekering kost 5,10 euro per maand en vergoedt honderd procent tot maximaal tweehonderd euro per jaar en met een maximaal dagtarief van 25 euro.”

Dus je betaalt bijna net zoveel premie als je vergoed krijgt?

Kerkhof: “Ik ben het met je eens dat het bijverzekeren met voor alleen alternatieve geneeswijzen niet loont. Die premie is zo hoog, omdat in dat pakket nog veel meer aanvullende dekkingen zitten. Daarom geef ik ook aan dat je beter een aparte module voor alternatieve geneeswijzen kan afsluiten. Heb je meer wensen, dan zit je juist weer beter bij een pakket met meerdere dekkingssoorten.”

Een top 5 van goedkoopste zorgverzekeraars is niet te maken?

De Jong: “Nee, niet als je enkel en alleen naar alternatieve geneeswijzen kijkt. Let bij het kiezen niet alleen op het bedrag. De zorgverzekering bestaat uit veel meer. Kijk ook naar de bedragen, die maximaal worden vergoed en zet dat af tegen de premie die je moet betalen.”
Kerkhof: “Het verschil tussen de duurste en goedkoopste basiszorgverzekering bedraagt dit jaar 335 euro per jaar.”

Waar moet de consument nog meer op letten bij het bijverzekeren voor alternatieve geneeswijzen?

De Jong: “Er zijn verschillende componenten waar je op moet letten. Bijvoorbeeld het eigen risico van 385 dat je vrijwillig kunt verhogen tot 885 euro. Een verzekeraar die goedkoper is met bijverzekeren voor alternatieve geneeswijzen rekent misschien een hoger tarief voor de basisverzekering. De ene consument pluist dit soort zaken allemaal uit, terwijl iemand anders het contract met de zorgverzekeraar ieder jaar stilzwijgend verlengt.”

Kerkhof: “Bijna alle zorgverzekeraars hanteren een zogeheten beroepsverenigingenlijst. Is jouw alternatieve genezer aangesloten bij een van de genoemde beroepsverenigingen voor die specifieke alternatieve behandeling, dan ontvang je de vergoeding waar je recht op hebt uit je aanvullende verzekering. Als jouw genezer niet aangesloten is bij een van de genoemde beroepsverenigingen, en je gaat er toch naar toe, dan betaald je de volledige behandeling zelf. VGZ hanteert een ander beleid. Deze zorgverzekeraar contracteert de geneeswijzers zelf. Als er een contract is tussen de genezer en VGZ, dan betaalt VGZ de vergoeding waar je recht op hebt. Zo niet, dan moet je een deel, 25 procent, zelf bijbetalen.”

De premies blijven stijgen, volgend jaar weer.
De Jong: “Uit onze berekeningen blijkt dat dat zorgverzekeraars ruim 3,3 miljard aan overtollige reserves hebben. Ze kunnen beter de premiestijging dempen in plaats van onnodig geld te blijven oppotten.”

Kerkhof: “Daarnaast zijn er nog twee trends gaande. Er zijn minder producten met medische selectie en er zijn minder producten met volledig vergoedingen. Maar dat is niet per se het geval voor alternatieve geneeswijzen, maar meer voor tandarts, fysio en medicijngebruik in de aanvullende verzekering.”

Welk advies kunt u de consument geven?

De Jong: “Maak een lijstje van de zorg die je nodig hebt of denkt te gaan hebben. Voer de gegevens online in bij een of meerdere zorgverzekeringenvergelijkers en er rolt een advies uit. Dan zie je of je goed zit bij je huidige verzekeraar of niet. Wellicht heb je nu wel behoefte aan fysiotherapie. Dat kan een moment zijn om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar of bij de eigen verzekeraar een andere polis te nemen.”

Hoeveel mensen in Nederland laten zich eigenlijk bijverzekeren voor alternatieve geneeswijzen?
Kerkhof: “Landelijke cijfers heb ik niet. Van alle mensen die op Independer een vergelijking gemaakt heeft kiest veertien procent voor een dekking voor alternatieve geneeswijzen. Zij kiezen meestal niet voor de maximale vergoedingen, maar veel meer voor een bedrag tussen de 250 en vijfhonderd euro per jaar.”

Mijn gekozen waardering € -